друкувати


В 2017 році аграріям повністю скасують спецрежим ПДВ

15 вересня 2016, 08:09

З 1 січня 2017 року спецрежим з ПДВ для аграріїв буде повністю відмінено. Про це повідомляє голова Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

Ніякої податкової реформи в цьому році бути не може.Так як пропущені всі терміни як для обговорення різних концепцій, так і для прийняття в залі готового проекту закону. Тому питання про податкову реформу буде відкладено. У цьому році можна говорити про вдосконалення адміністрування податків за діючими ставками.

«Протягом 2016 року великі аграрні компанії отримали свій спецрежим (нехай і обхідним шляхом) назад в повному обсязі і в такій ситуації їм би краще помовчати. Все, що їм треба було забрати з бюджету вони забрали сповна. Оскільки у аграріїв є консультанти з великої четвірки аудиторських компаній, вони порадили забрати з бюджету ПДВ, який ніколи не був сплачений грошима, користуючись прогалинами в законі. В якості компенсації за втрату частини пільг по ПДВ, аграріям запропонували 100% -е автоматичне відшкодування експортного ПДВ в 2016 році. Тому всі операції з продажу врожаю в 2015 році компанії сторнували (скасували) і провели по документам ці угоди в 2016 році, щоб отримати відшкодування. Або спеціально укладали угоди наперед. А ми пам'ятаємо, що повернення ПДВ може бути тільки, якщо він сплачений живими грошима. Цей принцип не був дотриманий», - розповідає вона.

За її словами, спецрежим з ПДВ для аграріїв буде повністю відмінено з 1 січня 2017 року. Ніякого розщеплення податку, навіть часткового, як в 2016 році, не буде. Замість цього в бюджеті будуть виділені досить великі кошти на дотації тваринництву і рослинництву. Тому ніякі мітинги тут не допоможуть.

agropravda.com