друкувати


Україна може залишитися без свинини

12 вересня 2016, 12:06

Чиновники не реагують на випадки африканської чуми свиней в Україні. Про це в інтерв'ю Latifundist.com повідомляє директор Інституту ветеринарної медицини НААН України Сергій Ничик.

Він наголошує, що жахлива ситуація з АЧС пов'язана з тим, що Державна ветеринарна і фітосанітарна служба України відмовляється співпрацювати з науково-дослідними інститутами. Такого ніде в світі немає. Пропонували заходи, бачення ситуації, давали прогнози. Але служба не звертала уваги і не проводила необхідні заходи півтора-два роки тому, коли ще можна було локалізувати інфекцію. Це стратегічна проблема. Звідси випливають і локальні проблеми.

Я особисто зустрічався з керівником Держпродспоживслужби Володимиром Лапою, ходили і до міністра аграрної політики і продовольства Тарас Кутовий. Поки реакції ніякої, але ми намагаємося донести своє бачення ситуації і занепокоєння", - каже Ничик.

Директор Інституту ветеринарної медицини НААН України розповідає: "Думаю, ми вже в тій ситуації, коли можна говорити про можливу заборону експорту. Це найстрашніше. Україна - видатний на світовому ринку експортер зерна. А тут на експорт взагалі може бути накладена заборона. За офіційною статистикою, у нас з 2012 р зафіксовано 92 випадки африканської чуми свиней. (2012 - 1 випадок (1 - домашні), 2014 року - 16 випадків (4 - домашні, 12 - дикі), 2015 - 40 (34 - домашні, 5 - дикі, 1 - інфікований об'єкт), до 17.08. 2016 року - 35 (33 - домашні, 2 - дикі) - прим. ред.)".

За його словами, якщо свинарство буде «горіти» так, як зараз, Україна може залишитися без свинини. Це торкнеться і приватний сектор, і фермерів, і великі комплекси. І це в умовах економічної кризи.

Проблеми в свинарстві зачеплять цілий ряд компаній, які забезпечують діяльність свинарських господарств. Наприклад, виробництво кормів або ліків. Якщо все це буде підірвано, то на відновлення підуть роки", - підкреслює Ничик.