друкувати


Органічним виробникам допоможуть вийти на зовнішні ринки

12 вересня 2016, 10:09

Необхідно допомагати українським малим та середнім фермерам, що виробляють органічну продукцію та бажають її експортувати, виходити на зовнішні ринки та посилювати там свої позиції. Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева під час 8-ої Всеукраїнської ярмарки органічних продуктів, яка вже шостий рік поспіль відбувається за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України.

"Сьогодні є чимало українських фермерів, які зацікавлені у виробництві органічної продукції. Головним завданням для Мінагрополітики є підтримка цих виробників. У цьому напрямку потенціал України ще далеко не вичерпаний. Для збільшення виробництва органіки необхідно спільно працювати бізнесу, асоціаціям і державі",- зауважила вона.

За її словами, сьогодні аграрні виробники стикаються з великою кількістю питань, які заважають розвивати еко-продукцію. У іноземного споживача українська органічна продукція користується попитом, а у деяких українських фермерів вже є європейська сертифікація на товар, але залишається ще низка питань, через які українські фермери не можуть вийти на зовнішні та європейські ринки. Наприклад, це логістичні питання, маркування, пошук партнерів, нестача інформації про можливості і шляхи експорту.

«Сьогодні при Міністерстві аграрної політики та продовольства України вже працює центр підтримки експорту України в ЄС. Наше головне завдання - допомогти фермерам вийти на великі перспективні ринки. І це не тільки ЄС, а і Канада, і США, і Японія або Корея. А саме, Мінагрополітики допомагатиме виробникам всіма доступними інструментами: від інформаційної підтримки до залучення зацікавлених іноземних інвесторів», - прокоментувала заступник.

На ярмарку було представлено більше 30 органічних виробників з 18 областей України.

Трофімцева відмітила, що продукція кожного ексклюзивна та має відміну якість: «Сьогодні найбільшим попитом українська органічна продукція серед країн ЄС користується у Німеччині. Але потенційних ринків з великим попитом на цю продукцію дуже багато. Нам є куди рости та збільшувати обсяги виробництва, переробки і експорту».