друкувати


Не варто очікувати запровадження повноцінного ринку земель в найближчі 3-5 років

11 вересня 2016, 11:05

Лідери парламентських політичних сил навряд чи ризикнуть піднімати тему скасування земельного мораторію до наступних виборів до Верховної Ради, тому введення повноцінного ринку земель не варто очікувати в найближчі 3-5 років. Про це в інтерв'ю порталу Hubs заявив голова підкомітету з питань земельних відносин Аграрного комітету ВРУ, народний депутат Олег Кулініч.

«Особисто я не бачу в стінах парламенту необхідної кількості голосів за законопроект «Про обіг земель». Чому? Тому що, коли політична сила приходить до влади, її точка зору в цьому питанні кардинально змінюється. До виборів лідерам політичних сил взагалі не вигідно говорити про повноцінний ринок землі. Я вважаю, що протягом 3-5 років повноцінного відкриття ринку землі не буде», - зазначив він.

За його словами, зараз подібну законодавчу ініціативу могли б не підтримати не тільки парламентські фракції і групи, а й деякі мажоритарники, які представляють сільські округи.

Кулініч нагадав, що метою мораторію початково було дати можливість малому і середньому бізнесу підтягнути свою матеріально-технічну базу, щоб в перспективі увійти на ринок землі повноцінними гравцями. На думку голови земельного підкомітету, зараз ця мета частково досягнута, тому необхідно дуже поступово і юридично грамотно рухатися в напрямку відкриття ринку.

Нагадаємо, що, на думку Президента Петра Порошенка, мораторій на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення, який діє з 2001 року, стримує інвестиції в економіку України, зокрема, в аграрний сектор.