друкувати


Закон про емфітевзис вирішить питання кредитування аграріїв

11 вересня 2016, 12:37

Законопроект №4010а вирішить проблему фінансування аграріїв банками, оскільки договір емфітевзису зміг би забезпечити ліквідну заставу. Про це у інтерв'ю HUBs розповів член парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олег Кулініч. 

За його словами, зараз немає робочого інструмента для отримання кредиту. Банки не готові фінансувати агропідприємства в умовах, коли немає ліквідної застави.

"Законопроект №4010а може вирішити цю проблему, оскільки договір емфітевзису зміг би забезпечити ліквідну заставу. При цьому якщо такий договір є, то для отримання кредиту не потрібна згода власника землі. Тому що власник, підписавши договір, вже висловив свою згоду на це. Фермер просто приходить в банк, каже, що є договір емфітевзису терміном, наприклад, на 50 років, і йому видають кредит", - зазначив нардеп.

Він підкреслив, що банкіри готові кредитувати аграріїв, якщо законопроект буде прийнятий. Адже це, по суті, гарантія того, що фермер буде займатися підприємницькою діяльністю ще 50 років.