друкувати


25% всього українського зерна експортується через порти Миколаєва — Ковальова

9 лютого 2016, 19:13

Міністерство повинно зробити все, щоб спростити і прискорити просування українського зерна на світові ринки і збільшити обсяги їх експорту. Про це заявила заступник міністра аграрної політики і продовольства України Олена Ковальова.

«Сьогодні я перебуваю в Миколаївському морпорту, щоб вивчити ситуацію, виявити проблеми з метою їх вирішення. Ми працюємо над тим, щоб спростити і прискорити просування українського зерна на світові ринки і збільшити обсяги його експорту. Ми повинні вирішити, як ми будемо надалі допомагати у питанні просування нашої продукції на зовнішні ринки з тим, щоб забезпечити експортний потенціал і валютні находження», — сказала заступник міністра.

Заступник міністра зазначила, що в минулому році, завдяки скасуванню понад 40 дозвільних документів, Міністерству аграрної політики та продовольства України (Мінагрополітики) вдалося скоротити ланцюжок просування зернової продукції з поля до терміналу.

«Через порти міста в даний час експортується 25% всього українського зерна. Тому потрібно розвивати цей напрямок, приділяти йому більше уваги», — зазначила Ковальова.
Заступник міністра ознайомилася з роботою зернових терміналів, які успішно працюють в Миколаївському морпроту. Зокрема, відвідала термінали американської компанії «Бунге», китайської «Нобель», ДП «Миколаївський портовий елеватор», СП «Нібулон» та інші.

«Україна займає лідируючі позиції в світі з експорту зернових та олійних культур і завдання уряду полягає в тому, щоб наші підприємства експортували не тільки сировину, але і товари переробки сільгосппродукції», — відзначила вона.

Мінагрополітики здійснює заходи щодо забезпечення продовольчої безпеки, а саме — постійний моніторинг ситуації та вжиття необхідних заходів щодо нарощування експорту продукції з доданою вартістю.