друкувати


Емфітевзис може допомогти інвестувати в агросектор $ 6-7 млрд

9 вересня 2016, 10:05

Продаж і передача прав на довгострокову оренду землі сільськогосподарського призначення з інвестиційними зобов'язаннями приверне в Україну $ 6-7 млрд за рік-два. Про це заявив юрист Андрій Довбенко.

Він впевнений, що важливо законодавчо детально регламентувати такий механізм користування чужою земельною ділянкою з прекрасними можливостями для бізнесу - емфітевзис.

«Це передбачено законопроектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення правового регулювання користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб», який зареєстрований в парламенті 15 липня 2016», - каже юрист.

Наприклад, та ж оренда землі регулюється окремим законом - Законом України «Про оренду землі», де передбачені і умови, і обов'язкові вимоги для укладення договору оренди.

За його словами, емфітевзис, крім іншого, передбачає можливість продажу такого права користування землею, його передачі у спадок, внесення в якості застави для отримання кредиту або в статутний капітал товариства тощо.

«Сьогодні через відсутність належного правового регулювання цього інституту практично не використовується. У той же час у разі забезпечення його широкого застосування аграрії отримають потужний інструмент для кредитування та нарощування сільгоспвиробництва, а власники землі - додатковий дохід. А це безперечно сприятиме розвитку аграрного ринку та економіки в цілому», - підкреслив Довбенко.