друкувати


Депутати «Батьківщини» підтримують фінансову децентралізацію

9 вересня 2016, 07:06

«Батьківщина» підтримуватиме законопроекти, які посилюють фінансову спроможність територіальних громад, забезпечують отримання органами місцевого самоврядування реальних можливостей для розвитку. Про це повідомив народний депутат від «Батьківщини Іван Крулько.

Водночас фракція виступатиме проти недобровільного об’єднання громад.

«Ми виходимо з принципу, що об’єднання територіальних громад має відбуватись за принципом добровільності та бажання самих громад об’єднуватись, щоб мати можливість більшої фінансової спроможності. До речі, одним із таких законопроектів є внесення змін до Бюджетного кодексу, який стосується передачі територіальним громадам зборів за адмінпослуги. Такі рішення «Батьківщина» підтримуватиме», – наголосив він.

Політик зауважив, що сьогодні у Верховній Раді важко йде питання децентралізації. Насамперед тому, що у громади зганяють силоміць багато населених пунктів, які є самодостатніми і мають власні ресурси.

«Ми маємо уникати того, щоб добровільне об’єднання територіальних громад перетворюватись у добровільно-примусове. Крім того, при об’єднанні територіальних громад є чимало нестиковок. Наприклад, часом центральною громадою, до якої приєднуються інші населені пункти, обирається така, що не має ні школи, ні ФАПу, ні можливостей для розвитку», – додав народний депутат.

Батьківщина