друкувати


Прем'єр-міністра просять вирішити проблеми зернової логістики

7 вересня 2016, 18:12

Українська зернова асоціація звернулася до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням вирішити існуючі логістичні проблеми, які ставлять під загрозу зерновий експорт України. Про це повідомляє прес-служба асоціації.

Так, за словами представників УЗА, в даний час існує три основних проблеми, пов'язаних із зерновою логістикою, які можуть перешкодити Україні виконати експортні контракти і зірвати експорт зерна і продуктів його переробки.

По-перше, це дефіцит вагонів-зерновозів, оскільки з 1993 року "Укрзалізниця" не побудувала жодного вагона-зерновоза і всі вони застарілі.

"Ще не розпочалася масове збирання соняшнику і кукурудзи, а вже є проблеми з перевезеннями зернових в зв'язку з незабезпеченістю "Укрзалізниці" дизпаливом, запчастинами та іншим", - йдеться у зверненні до прем'єр-міністра України.

Друга проблема пов'язана з річковими перевезеннями вантажів.

"За останні 5 років компанії, і їх громадські об'єднання, не можуть добитися вирішення питань щодо відродження ефективних перевезень вантажів по річках України і в першу чергу Дніпром. Роботи по днопоглибленню Дніпра, які можна виконати за 3-4 місяці не виконуються 5 років! Цілий ряд, незрозумілих для бізнесу, платежів практично блокує річки", - говорять в УЗА,

Третя проблема - блокування "перевантажених" автомобілів.

"Автодороги стали "заручниками" державної політики на залізничному і водному транспорті. Вагони не будуються, річки заблоковані і вантажі перемістилися на автодороги України. У 2016/2017 МР тільки зерна в порти України потрібно перевезти автодорогами приблизно 13 млн т. Але, якщо виконувати вказівки по "перевантаження", для перевезення 13 млн т тільки зерна, необхідно в два рази більше зробити ходок по тих самих дорогах, в два рази більше виконати робіт по завантаженню, розвантаженню, зважування та лабораторними дослідженнями! І найголовніше, що для доставки того ж обсягу вантажів в порти України, потрібно в два рази більше часу", - підкреслюється в повідомленні.

УЗА стверджує, що відсутність системного підходу до вирішення задач зернової логістики України ставить під загрозу український експорт зерна, олійних і продуктів їх переробки, провокує несвоєчасне виконання експортних контрактів, може привести до невиконання експортних програм держави в цілому, провокує зменшення валютних надходжень і негативним чином діє на всі підприємства, що працюють в АПК України.

У зв'язку з цим асоціація пропонує терміново підготувати і провести спеціальне засідання КМУ під головуванням прем'єр-міністра, на якому потрібно прийняти всі необхідні рішення, які забезпечать виконання АПК України експортних програм 2016/2017 МР, і на найближчі три роки.