друкувати


В Україні відбувся перший земельний онлайн-аукціон

6 вересня 2016, 08:33

2 вересня відбувся перший в Україні електронний земельний аукціон. Про це повідомляє «Обозреватель»

Торги в принципово новому для українських земельних відносин форматі відбулися в Одесі, разом з традиційним земельною аукціоном, запланованим на цю дату.

«Система витримала досить високий темп, в якому проходив аукціон - всього за 40 хвилин було зроблено 146 ставок», - написав у своєму facebook Максим Мартинюк, ініціатор проекту електронних земельних аукціонів, колишній голова Держгеокадастру, а нині перший заступник міністра аграрної політики і продовольства.

Він також зазначив, що успішна презентація платформи стане ще одним аргументом для Верховної Ради, щоб прийняти відповідні закони і запустити Систему електронних аукціонів (СЕА) на національному рівні.

«Для органів місцевого самоврядування СЕА - це можливість залучати якомога більше коштів до місцевих бюджетів, а для учасників торгів - гарантія відсутності корупційної складової і рівень сервісу, який відповідає XXI століттю», - додав заступник.

Платформа для проведення онлайн аукціонів була розроблена фахівцями Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) і Innovation and Development Foundation (IDF) - неурядової організації, яка надає підтримку в реформуванні державного сектора.

Роботи по розробці СЕА з урахуванням підготовчого етапу тривала 7 місяців, додаткові кошти з держбюджету не залучалися.

За результатами земельних торгів Система електронних аукціонів (СЕА) автоматично формує рейтинг ставок учасників і протокол торгів. СЕА вже синхронізована з банками (зокрема, Ощадбанком і Приватбанком), що дозволяє успішно проводити грошові операції, в тому числі платити гарантійні та реєстраційні внески. При розробці платформи використовувалася технологія blockchain, яка забезпечує найвищий рівень захисту даних і виключає можливість зовнішнього втручання.

Лот, на якому була випробувана система - земельна ділянка площею 48,5 га в Ширяївському районі Одеської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. В ході торгів орендна ставка виросла з 8% до 29,9%, річна орендна плата склала 230 590 грнпроти стартових 61 620 грн / рік.