друкувати


Законопроект №2089 знищить тваринництво — Козаченко

9 лютого 2016, 13:27

Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики, продовольства та земельних відносин затвердив у другому читанні законопроект №2089 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання цін на молоко і підтримку села".

Згідно з документом, пропонується встановити ціни на сире товарне молоко на рівні 4 грн / кг (без ПДВ) до 31 березня.
А з 1 квітня — ввести мінімальні ціни на сире молоко другого сорту. На думку експертів, спроба держави регулювати закупівельні ціни - помилковий крок. Так як це неминуче призведе до неприпустимих соціально-економічних наслідків. У найближчому майбутньому парламентарії розглянуть питання держрегулювання цін і в м'ясній галузі. Що означає законопроект №2089 для виробників розповів президент Української аграрної конфедерації, нардеп і голова "Аграрного об'єднання" в ВРУ Леонід Козаченко.

« Через два тижні буде ще одні збори на рахунок цього законопроекту №2089, і до цього часу планують прийняти аналогічний проект закону по м'ясу. Законопроект по молоку вже прийняли в другому читанні, і якщо зараз асоціації не зупинять цей процес, чи не переконають депутатів в його неправильності, то у аграріїв будуть великі проблеми. Це спровокує ще більшу вирізання худоби в селах і на підприємствах. Людям вже почали на місцях говорити, що вже підготували закон, будуть платити їм ціну мінімум 4 грн / 1 л молока. Народ зрадів такій новині, вважаючи це порятунком, а депутатів, які висунули дані зміни, своїми рятівниками. А тут же ті, хто тримає худобу на м'ясо, до них підходять і починають обурюватися. Мовляв, чому молочникам допомогли, а нам ні. Але потрібно розуміти, що те, що пропонується в цих проектах - це зовсім не порятунок фермерів, а навпаки - їх повне знищення», — розповів голова.

«У нас пройшло засідання Аграрного комітету з міжфракційним аграрним об'єднанням, де прийнято рішення об'єднати всі законопроекти на цю тему в один. Це вже зроблено, 39 депутатів підписали цей законопроект і його зареєстрували. В цілому хотіли підписати більше 100 депутатів, які навіть не є аграріями, але розуміють, що це рішення (прийняте парламентом напередодні нового року) - згубно для всього аграрного сектора. Згідно з нашим законопроектом, спецрежим ПДВ відновлюється до 2018 р Він відновлює повернення ПДВ при експорті, причому робить це прозоро, і повертається один реєстр. Це законопроект також скасовує штрафи. Якщо у вас в ланцюжку є суб'єкт, який не заплатив податки, і якщо ви безпосередньо з ним контактуєте, то зобов'язані у нього запитати звіт про оплату податків. Але якщо він купив у аграрія продукцію, яка нічого не оплатив, і законно продав вам, і на вас накладають штраф, то це неправильно, адже це не ваша вина. Ми хочемо врегулювати ці питання, і це створить для аграрія допомога не менше 30 млрд грн. на рік. Це не є пряма держпідтримка, але це велика сума грошей, яка зможе підтримати галузь, і, безпосередньо, тваринництво.», — поділися він.

«Всі представники асоціацій повинні звернутися з відкритим листом до Глави ВРУ Володимиру Гройсману, а також до всіх фракцій парламенту з проханням не підтримувати проект Закону №2089. Якщо вони переконають депутатів, приведуть чіткі аргументи, тільки тоді може змінитися ситуація з цінами на молоко та м'ясо», — додав Козаченко.

Latifundist.com