друкувати


Володимир Зеленський підписав закон про стимулювання фермерських господарств

14 жовтня 2021, 10:26

Президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств» № 1788-ІХ (4046), який Верховна Рада ухвалила 24 вересня 2021 року. Про це повідомляє пресслужба глави держави.

«Закон, що його підписав Президент, уточнює склад земель фермерських господарств та визначає коло одержувачів державної підтримки. Відповідно до документа, фермерським господарствам у перші три роки після створення надається допомога коштом держбюджету, зокрема через Український державний фонд підтримки фермерських господарств. Також допомога може надаватися коштом місцевих бюджетів», — йдеться у повідомленні.

Згідно із законом, Кабінет міністрів щороку має передбачати у проєкті державного бюджету кошти на підтримку фермерських господарств. Місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування щороку в проєктах місцевих бюджетів можуть передбачати кошти на підтримку таких господарств.

Фермерські господарства перші три роки після створення зможуть отримувати допомогу коштом держбюджету, зокрема через Український державний фонд підтримки фермерських господарств. Цю допомогу можуть надавати місцеві бюджети.

На таку допомогу можуть розраховувати:

Передбачається, що Кабмін щорічно повинен передбачати у проєкті державного бюджету України кошти на підтримку фермерських господарств. Місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування також можуть передбачати кошти на підтримку таких господарств у місцевих бюджетах.

Фермерам, які мають статус сімейне фермерське господарство, держава буде надавати додаткову державну підтримку. Це стосується зокрема сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Грошову допомогу від держави отримають і фермерські господарства, якими може спілкуватися особа у віці до 35 років.

Згідно з пояснювальною запискою, фермерські та особисті селянські господарства спільно виробляють близько 50% валової сільгосппродукції.

Нагадаємо, що Вадим Івченко вважає, що уряд немає достатнього фінансування для закону про підтримку фермерських господарств.