друкувати


Україні потрібна дорожня карта по зменшенню викидів СО2 до 2030 року

13 жовтня 2021, 16:00

Уряд та бізнес мають оперативно підготувати дорожню карту зі зменшення викидів СО2 до 2030 року, що передбачено у нещодавно прийнятому Другому національно визначеному внеску (НВВ-2). Про це заявив у коментарі AgroPolit.com керівник комітету сталого розвитку та Європейського зеленого курсу UBTA Дмитро Васильєв, в рамках круглого столу «Життя до Глазго…».

Відповідаючи про підйомність для бізнесу закладених урядом показників декарбонізації економіки у межах НВВ-2 він заявив:

«У прийнятому Україною НВВ-2 є зобов’язаність – знизити викиди до 2030 року до 35% від рівня 1990 року. У пункті шостому поописані умови, які мають бути виконані для того, щоб Україна виконала взяті зобов’язання. Умови достатньо серйозні. Наприклад, вона має прокачувати своєю територією 40-50 млрд кубів газу в рік. Чи можна це виконати, зважаючи на «Північний потік 2»?

Дмитро Васильєв також нагадав, що зі свого боку «Українська асоціація бізнесу і торгівлі» разом з партнерами дискутували з урядом щодо окремих пунктів, закладених у НВВ-2.

У нас було дві чіткі позиції. Перша – пропонували брати менш амбітну мету зі зменшення викидів для України: вибрати коридор. Такий варіант пропонував на Лондонській конференції Президент України Володимир Зеленський 36 – 42 %. Ми ж пропонували коридор 37 – 42 %. Друге – ми також запитували уряд звідки бізнес зможе взяти 102 млрд євро інвестицій для реалізації цілей, закладених у НВВ-2», – каже він.

Але всі дискусії закінчилися і тепер нагальне питання – як на практиці впроваджути прийняте? А це, в першу чергу, стосується фінансів на такі проекти.

Скоріш за все, Україна йтиме шляхом виконання політичної частини цього зобов’язання в рамках НВВ-2. А от бізнесу буде потрібно думати де взяти гроші, бо ми не розуміємо чи будуть державні програми. Не розуміємо чи буде достатньо зелених інвестицій, щоб бізнес міг їх залучати в реалізацію своєї діяльності. Тому ми пропонуємо державі, уряду країни також наші професійні можливості, долучення до групи експертів, яка зараз спланувала б фактично дорожню карту з виконання цієї амбіції», – каже він.

Нагадаємо, що заступник міністра економіки України – торговий представник України Тарас Качка анонсував, що ключове завдання української урядової делегації в рамках кліматичного форуму у Глазго – досягнути компромісу у джерелах міжнародного фінансування під бізнес-проекти зі скорочення викидів СО2.