друкувати


100 днів ринку землі: Вадим Івченко назвав помилки української земельної реформи

12 жовтня 2021, 11:00

Закон про риноу землі в Україні, з точки зору виваженої аграрної політики, яка мала б базуватись на інтересах дрібних та середніх агротоваровиробників розроблений і впроваджений невірно. Про це заявив народний депутат Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина» Вадим Івченко.

«Під час протягування закону про ринок землі багато чого обіцяли: і зростання ВВП, і надання різних фінансових інструментів фермерам аби вони могли бути повноцінними гравцями на цьому ринку, можливість простим людям її купувати, кредити з мінімальними відсотковими ставками, Фонд з підтримки фермерських господарств який відшкодує перший внесок... І я вже не кажу про те, що все це мали б зробити ще до 1 липня» , — зазначив Вадим Івченко.

Він зауважив, що нічого з вищеперерахованого не зроблено.

Як ми і попереджали — підняли голову спекулянти з грошима, які ходять по селах і на підставних осіб скуповують землю. Після цього ці гектари здаються тим таки фермерам в оренду аби вони її обробляли», — наголосив депутат.

Івченко наголосив, що закон, з точки зору виваженої аграрної політики, яка мала б базуватись на інтересах дрібних та середніх агротоваровиробників, і розроблений і впроваджений невірно.

Так, ми вже зараз почали розуміти помилки, а надалі їх кількість буде зростати, але буде пізно їх виправляти. Влада має думати над тим, як стратегічно розбудовувати аграрний сектор, хто мав би отримати пріоритети в купівлі землі, що це мають бути за люди, які стимули надати фермерам аби вони викуповували землю для створення роботи в сільській місцевості, платили податки і тим самим тримати українське село», — наголосив Вадим Івченко.

Актуальним питанням він вважає наскільки є об'єктивною ціна землі, яку сформував ринок за 3 місяці в Україні.

Чому українці не пішли продавати землю — чому не сталося валу земельних операцій? Порівняно невелика кількість операцій купівлі-продажу землі завдячується тому, що майже вся земля знаходиться в оренді. Навіть ті, хто хотіли б і мають можливість купити землю не можуть цього зробити, оскільки в середньому землю люди здавали в оренду на 10-15 років. Хто дасть нормальну ціну за землю, якщо ще 15 років не зможе нею користуватись? Продають землю за запропонованою ціною тільки ті, кому терміново потрібні гроші», — зазначив депутат.

Нагадаємо, що з моменту запуску ринку землі в Україні середньозважена ціна 1 га сільськогосподарських земель становить  92 514 грн тис. грн. Про це свідчать аналітичні дані оновленої онлайн-карти сільськогосподарських земель України, яку запустили AgroPolit.com спільно з Zemelka.ua за підтримки нової земельної агенції Volodar.