друкувати


Названо вартість укладання угоди купівлі-продажу землі

10 жовтня 2021, 08:30

Сьогодні вартість укладання угоди купівлі-продажу земельної ділянки паю складає приблизно 10 тис. грн. Про це розповів експерт курсів «Земельні Котики» та «Володар Земель», радник фінансування програми USAID AGRO, амбасадор онлайн агро фінансування Микола Волков, йдеться у матеріалі «Як знайти пайовика — питання успадкування земель в оренді» на Kurkul.com.

А от вартість укладання угоди з кредитуванням, за його словами, — 25 тис. грн при вартості угоди у 130 тис. грн.

«Тобто 20% вартості угоди потягнули тільки затрати, нотаріус, оцінка, комісія банку і це без відсотків. Відповідно, це говорить про те, що працювати таким чином не ефективно. Чому такі дорогі витрати? Тому, що, по-перше, у нотаріуса фіксована ставка, по-друге, він витрачає на це цілий день. Вважаю, що без кардинальної зміни підходів до цього процесу, він і надалі буде «кульгати», — зазначив експерт.

На його думку, програма стимулювання кредитів збільшить кількість клієнтів, які захочуть придбати земельну ділянку в кредит, а Мін'юст і інші будуть змушені змінювати процеси. 

Володар Земель

«Культиварій» оголосив про запуск нового курсу про ринок землі «Володар Земель»

Наразі відомства озвучують, що для певної категорії клієнтів буде можливість купівлі земельної ділянки в кредит під 3% річних. Зараз процес кредитування під купівлю землі розглядається на двох рівнях. Один з них — програма «Доступні кредити 5-7-9». Її мають змінювати однозначно. І там може бути передбачений деталізований механізм щодо видачі пільгових кредитів. Але поки його немає», — додав Микола Волков.

Також існує держпрограма стимулювання кредитування — це державні гарантії, які надаються на 50% вартості кредиту. Вона буде спонукати банки фінансувати нових клієнтів.

Нагадаємо, ProZorro.Продажі 9 листопада запускають перший аукціон з оренди комунальної землі сільгосппризначення.