друкувати


В Україні стрімко ростуть ціни на газ — наслідки для аграріїв

6 жовтня 2021, 14:00

Через стрімке зростання цін на газ в Україні ринок мінеральних добрив знаходиться у критичному стані. Про це повідомляє AgroPolit.com.

Зокрема, ціною на газ в Україні занепокоїний і Міжнародний валютний фонд. 

Міністр фінансів Сергій Марченко у інтерв'ю РБК повідомив, що у переговорах з місією МВФ виникло питання фіскальних ризиків у зв'язку з високою ціною на газ. Цей момент вимагає додаткових консультацій.

«Фонд цікавить, як високі ціни на газ можуть відбитися на фіскальній частині бюджету в нинішньому році, а також на компаніях, які перебувають у державній власності», — зазначив він.

Повідомлялося, що раніше через борги за газ свою роботу призупинив Одеський припортовий завод.  

Додамо, що в Україні наразі є кілька заводів, які виробляють мінеральні добрива. Два призупинили виробництво. Один через ціни на газ, інший через технічні проблеми.

На останньому засіданні аграрного комітету було прийнято рішення звернутися до уряду з проханням взяти під контроль ввезення в Україну імпортних добрив. Рішення було прийнято за ініціативи народного депутата Олександра Салійчука. На думку, нардепів наразі головною метою є уникнення дефіциту та збільшення цін на українські мінеральні добрива.

Критичною залишається ситуація з цінами на газ і в Європі. Ф'ючерси на газ у Європі 5 жовтня знову встановили новий історичний рекорд — перевищивши позначку в $1400 дол за тисячу кубів ($1427). Так, станом на 15:26 (за Києвом) листопадові ф'ючерси на головному європейському хабі TTF у Роттердамі сягнули 118,995 євро за МВт-год. 

Через стрибки цін на газ багато європейських виробників були вимушені закрити власне виробництво. 

Як зазначив фермер із Кіровоградщини, криза, яку переживають європейські виробники, може дійти і до України, передає ТСН.

Добрива ми закупили ще влітку, то нам на осінню посівну кампанію вистачить в повному обсязі. Що далі, які дії будуть, побачимо. Зараз складається так, що всі добрива дуже сильно дорожчають. Особливо азотні», — зазначив аграрій.

Ситуація на світових ринках виникла через стрімкий стрибок ціни на газ. Багато європейських виробників розцінили цю ситуацію як форс-мажор і згорнули виробництво.