друкувати


Для українських зернових може відкритися ринок КНР та США

5 жовтня 2021, 15:05

Держпродспоживслужба ініціювала і направила в національні організації захисту рослин країн-партнерів України з міжнародної торгівлі всі необхідні документи для відкриття експорту в КНР пшениці, сорго, гороху і квасолі, в США – органічної кукурудзи і пшениці, в Венесуелу – пшениці і гороху, а також квасолі в ряд країн Центральної і Південної Америки. Про це повідомила Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька в коментарі одному з видання, повідомляє прес-служба уряду.

«Є країни, в яких легалізація ввезення зернових вимагає проведення певних офіційних процедур. Вони можуть тривати не один рік. Ми відразу реагуємо на запити наших профільних асоціацій, які об'єднують експортерів, і починаємо працювати», — розповіла Владислава Магалецька.

За словами Владислави Магалецької, Україна є світовим лідером з експорту зерна і гарантом продовольчої безпеки в світі. Наше зерно експортується в більш ніж 130 країн. У той же час актуальним питанням залишається отримання нотифікацій від країн-партнерів, для зменшення кількості яких необхідне підвищення культури землеробства, прийняття превентивних заходів та підвищення фітосанітарної безпеки країни. Минулого року було отримано 306 таких нотифікацій. По кожній нотифікації проводяться розслідування і приймаються відповідні заходи.

Разом з колегами з Міністерства закордонних справ і фахівцями профільних асоціацій ми проводимо постійні консультації і переговори з імпортерами зерна, в тому числі, з приводу вимог до фумігації. В ході діалогу знаходяться правильні рішення, і експортери отримують додаткові можливості», — підкреслила Владислава Магалецька.

Україна також направляє повідомлення країнам-партнерам з міжнародної торгівлі у випадках виявлення невідповідності фітосанітарним заходам імпортованої продукції рослинного походження. Щорічно набирається понад 700 подібних випадків.

Нагадаємо, названо зернові, яких Україна експортувала найбільше від початку року.