друкувати


Власник землі може втратити ділянку через наявні борги

5 жовтня 2021, 14:10

Держгеокадастр вважає, що земельні ділянки, які використовуються для ведення товарного с/г виробництва, а також для ведення особистого селянського господарства підлягають примусовому відчуженню приватним виконавцем. Про це стало відомо із відповіді відомства на лист приватного виконавця Дмитра Гненного, повідомляє Zemliak.com.

У своєму листі фахівець запитував про с/г землі, які сьогодні можна продавати з огляду на діючі мораторії щодо відчуження таких земель.

«Відповідно до пункту 15 розділу Х Перехідних положень Земельного кодексу України, до набрання чинності законом про обіг земель с/г призначення (1 липня 2021 року) не допускається купівля-продаж та інші способи відчуження земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного с/г виробництва, а також земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства», — повідомили в Держгеокадастрі.

Таким чином, обмеження не поширюється на земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства, які набуті у власність в інший спосіб. Зокрема, обмеження не поширюються на приватизовані земельні ділянки у межах норм безоплатної передачі, визначених Кодексом.

Нагадаємо, в Україні стартували електронні аукціони з оренди та продажу земель.