друкувати


Законопроект про збільшення мінімального податкового навантаження для агросектору розглянуть за спецпроцедурою

5 жовтня 2021, 12:35

Верховна Рада розглядатиме законопроект 5600 щодо збільшення податкового навантаження за особливою процедурою. Про це йдеться на офіційному сайті ВРУ.

Таке рішення підтримали 254 народні депутати.

Доповідав по законопроекту 5600 голова Комітету з питань фінансової та митної політики Данило Гетманцев. Він зазначив, що змінами до Податкового кодексу усувається дисбаланс в оподаткуванні та вся політичну корупція, яка накопичилася за 30 років.

Нагадаємо, озвучено переваги та недоліки законопроекту про збільшення мінімального податкового навантаження для агросектору.

На думку нардепа Івана Чайківського, не всі норми, що пропонуються урядом, є прийнятними для агросектору, який несе доволі серйозне навантаження в межах забезпечення економічних та бюджетних показників у державі.

Наприклад, можна вітати намір розширити базу оподаткування за рахунок запровадження оподаткування земельним податком земельних ділянок, право власності на які не оформлено, але вони фактичного використовуються. Іншими словами, якщо ти самозахопив земельну ділянку, то тебе закон змусить заплатити орендну плату за фактичний період використання цієї земельної ділянки, включаючи поточний бюджетний рік, та зобов’яже повернути її в первісному стані», — повідомив він.

Ще однією перевагою законопроекту 5600 є те, що там наводиться порядок та усувається можлива корупційна складова із землями, які можуть використовуватися не за призначенням. Зокрема, скасовуються пільги з плати за землю за земельні ділянки, надані закладам науки, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів (у разі нецільового використання земельних ділянок).

Однак, на думку Чайківського, у документі пропонуються норми, які не мають нічого спільного з далекоглядністю та економічним ефектом у перспективі. Детальніше читайте за посиланням.