друкувати


Мінагрополітики презентує програму охорони земель до 2030 року найближчим часом – Висоцький

2 жовтня 2021, 08:30

Мінагрополітики фіналізує концепцію Загальнодержавної програми використання та охорони земель до 2030 року, ухвалення якої розраховує зробити найближчим часом. Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький у своєму коментарі Інформаційному агентству «Інтерфакс-Україна».

Він додав, що це буде зрозумілий для землекористувачів та землевласників документ.

За словами Висоцького, земельний фонд України становить 60,3 млн га і характеризується надзвичайно високим рівнем освоєння. Указом Президента України від 23 березня 2021 року № 111 визначено завдання підготувати законопроект щодо збереження ґрунтів та охорони їх родючості.

Наразі ми фіналізуємо концепцію Загальнодержавної програми використання та охорони земель до 2030 року. Це буде зрозумілий для землекористувачів та землевласників документ, розраховуємо на його ухвалення найближчим часом», – зазначив він.

Окремо Тарас Висоцький наголосив на пріоритетних цілях Концепції:

1.   Забезпечення публічного моніторингу – це дасть розуміння всім, яка ділянка в якому стані з точки зору якісних показників ґрунту.

2.   Впровадження системи мотивації відновлення родючості ґрунтів – це стимулюватиме громадян або громади дбати про земельні ділянки та їх відновлення. Наприклад, якщо добровільно заходиш в консервацію земель, то розглядатиметься можливість компенсації чи пільгового оподаткування.

3.   Запровадження системи відповідальності за суттєві порушення – вона має бути превентивною: проводитиметься системний моніторинг, аналіз, у випадку  виявлення порушень надаватиметься можливість виправитися, якщо ж це не сприймається – наступатиме адміністративна відповідальність.

Запровадження зрошення в Україні є важливою складовою у відновленні ґрунтів. Заступник міністра, як приклад, навів малопродуктивні землі Одеської області. Основною причиною їхньої  малопродуктивності виступає відсутність системи меліорації, тому Мінагрополітики працює над відновленням зрошення.  В Одеській області є 12 пілотних проектів, підтриманих обласною радою, і міжнародний проект (Нижньо-Дністровська зрошувальна система) підтриманий ЄБРР, що в цілому дозволить відновити близько 100 тис.га.

Ми також окремо працюємо над планом дій по відновленню зрошувальної системи, якості води і екологічного стану річки Інгулець», – зазначив перший заступник міністра.

Нагадаємо, що Україні планують виводити з обігу деградовані землі та консервувати їх для відновлення.