друкувати


Законопроєкт про відчуження земельних ділянок відправлять на доопрацювання

1 жовтня 2021, 09:28

Урядовий комітет з питань національної безпеки і оборони, стратегічних галузей промисловості, паливно-енергетичного комплексу та інфраструктури направить законопроєкт щодо відчуження земельних ділянок №5771-1 на доопрацювання. Про це у Телеграмі повідомила уповновноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Вона повідомила, що законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності» не надходив на її погодження.

Документом пропонується внести зміни до Кодексу адміністративного судочинства щодо запровадження розгляду адміністративних справ про примусове відчуження земельних ділянок, об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені та перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності за правилами спрощеного позовного провадження.

На переконання омбудсмена, це «порушує право власників на мирне володіння своїм майном, право на справедливий судовий розгляд, а також право на належну правову процедуру».

Денісова заявила, що за правилами спрощеного провадження розглядаються справи незначної складності. Крім того, у статті 267 КАС визначено особливості провадження у справах за адміністративними позовами про примусове відчуження земельної ділянки, інших об’єктів нерухомого майна, що на ній розміщені, з мотивів суспільної необхідності. Згідно з ними, суд розглядає цю категорію справ за правилами загального позовного провадження.

Таким чином, пропоновані зміни, з одного боку, не гарантують можливості належного захисту власниками своїх майнових прав, а з іншого – суперечать принципу правової визначеності законодавства, що є елементом принципу верховенства права, відповідно до статті 8 Конституції України. Прийняття вказаних змін може призвести до зловживань щодо розгляду справ з однакових правових відносин», – наголосила омбудсмен.

Нагадаэмо, що деякі норми земельного законодавства прямо порушують право власника землі.