друкувати


Стимулювати легальне виробництво сільськогосподарської продукції можна преференціями, а не веденням мінімального податку на 1 га землі — Івченко

30 вересня 2021, 11:00

Введення мінімального податку на землю на кожен гектар є проявом недалекоглядності аграрної політики. Лише стимулами можна залучити в легальне виробництво сільськогосподарської продукції одноосібників. Про це заявив народний депутат Вадим Івченко.

«Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко заявив про підтримку Міністерства введення мінімального податку на землю на кожен гектар оскільки це збільшить надходження коштів в місцеві та державний бюджети. Вважаю подібні заяви проявом недалекоглядності, адже не бачу стратегічного бачення аграрної політики в цілому», — заявив Івченко.

Він вважає, що, з одного боку так, боротись з тіньовим обробітком землі потрібно.

Але з іншої сторони також потрібно розуміти, що люди не просто так пішли «в тінь». Лише стимулами можна залучити в легальне виробництво сільськогосподарської продукції одноосібників. В минулому скликанні Верховна Рада вже почала рух в цьому напрямку прийнявши норму щодо відшкодування сплати ЄСВ одноосібникам, які зареєструвались як сімейна ферма. Але цього недостатньо!», — наголосив Івченко.

Він вважає, що потрібно визначити й інші стимули та податкові преференції тим, хто почне реєструватись.

Наприклад, дати відстрочку сплати податку за один гектар на два роки для нових зареєстрованих сімейних ферм або запровадити його компенсацію. Саме така політика буде правильною! Спочатку стимулюємо реєструватись і лише через певний проміжок часу, в який нові сімейні фермери вже отримуватимуть певні вигоди та фінансові стимули, вони почнуть платити податки», — переконаний нардеп.

За його словами, тільки стимулами потрібно підходити до розвитку аграрного бізнесу на селі.

В іншому випадку люди почнуть відмовлятись від землі і вона буде або продаватись, або переходити в оренду великим корпораціям. Це невірний підхід з точки зору збереження сільських територій і розвитку дрібного підприємництва на селі», — наголосив Вадим Івченко.

Нагадаємо, що раніше повідомлялось, що Мінагрополітики працює над тим, щоб громади отримали не просто земельний ресурс, а й механізми, які дадуть можливості їм збільшувати надходження.