друкувати


Експерт розповів, як боротися із неукладеними договорами оренди на землях територіальних громад

28 вересня 2021, 13:05

Виявлення земельних ділянок без зареєстрованих договорів оренди дозволить територіальним громадам значно збільшити надходження до бюджету. Про це повідомив засновник і керівник компанії Feodal.Оnline Андрій Дем'янович.

Він зазначив, що громади недоотримують податки, здебільшого у вигляді ПДФО і військового збору, через наявність в земельному банку ділянок, які, перебуваючи в обробітку, не мають зареєстрованого договору оренди. А виявити їх можна тільки в результаті проведення аудиту земель.

«Без землевпорядного аудиту і єдиної системи, такої як Feodal.Hromada, яка має відповідний функціонал, побачити подібні ділянки неможливо. Їх можна розділити на 2 види: комунальні і приватні. До комунальних належать землі постійного користування, передані Держгеокадастром, і самозахоплені землі. До приватних — ділянки живих і мертвих власників. З усіма цими недоліками органам місцевого самоврядування потрібно працювати, обравши правильний вектор», — пояснив експерт.

Volodar

За словами фахівця, найкращий спосіб боротьби із самозахопленнями комунальних земель полягає у веденні конструктивного діалогу з товаровиробниками, який буде спрямований на спонукання реєстрації договорів оренди та сплату податків. Якщо ж діалог встановити не вдалось, дієвий варіант — накладення штрафу на порушника або передача ділянки на земельний аукціон для подальшого продажу.

Землі мертвих громадян варто передати в управління спадщиною, оскільки згідно з ЦКУ, громада може взяти такі земельні ділянки під охорону і передати їх в користування до моменту успадкування. Використовуючи систему Feodal.Hromada, громада може побачити такі землі та отримати експорт даних в Excel одним кліком.

Передавати землі в управління спадщиною — доречніший варіант для громад, адже визнання землі відумерлою спадщиною — дуже тривалий процес. Громаді потрібно спочатку отримати ділянку під охорону, а потім продати її на аукціоні. Крім того, це може призвести до створення конфліктної ситуації з громадянами, оскільки документи на землю часто не переоформлюють через брак коштів», — акцентував засновник і керівник компанії Feodal.Оnline.

З живими власниками земельних ділянок, які обробляються без договору оренди, Андрій Дем'янович рекомендує налагоджувати контакт і долучати до роботи «в білу» або ж застосовувати інший варіант.

Земельна мапа України

Найчастіше це одноосібники або ж ідейні люди, які через якісь особисті причини не хочуть реєструвати договір оренди. Рекомендую звернутися в податкову із фактом виявлення незаконного обробітку масивів земель приватної власності та робити розсилку листів з вимогою про декларування майнового стану, а також з вимогою сплати ПДФО і військового збору. Звичайно не всі бояться листів з податкової, але частина власників все ж підуть до одноосібників з вимогою зареєструвати договір оренди», — пояснює експерт.

Компанія Feodal.Оnline пропонує провести безкоштовний аудит однієї КОАТУУ (межі колишньої сільської ради) всім охочим громадам. Для цього звертайтесь за тел. +380 67 102 01 05, Іванна.

Нагадаємо, що названо основні способи розширення земельного банку для агровиробників.