друкувати


Експерт назвав ключові проблеми запуску Геопорталу відкритих даних

28 вересня 2021, 08:00

Основна передумова запуску в Україні Національної інфраструктури геопросторових даних (НІГД, або Геопортал відкритих даних) – це потреба людей у швидкому та якісному доступі до інформації. Про це заявив представник науково-дослідного інституту геодезії та картографії Андрій Черін під час виступу на Міжнародній науково-практичній конференції «Геопростір-2021», ідеться у матеріалі на АgroРolit.com.

Як пояснив Черін, щоб уникнути перелічених вище проблем, не потрібно вигадувати велосипед, а потрібно скористатися міжнародним досвідом і зробити систему з урахуванням поточного стану та ресурсів, щоб запустити робочу модель системи, а не створювати проект заради самого проекту.

«За останні 10 років ми постійно стикаємося з питаннями, які виникають у людей по всій країні: комусь потрібен доступ до специфікацій, комусь бракує нормального доступу до даних, всі хочуть нормальну підложку чи карти, які вчасно оновлюються, – це все компоненти НІГД. До того ж люди не можуть нормально працювати через тотальний відомчий підхід, який, по суті, НІГД і має зруйнувати», – пояснив ситуацію Андрій Черін.

За його словами, нам знадобилося 30 років, щоб побудувати якісну систему: з картами, вчасним оновленням баз даних і швидким доступом до інформації.

Хочеться пройти всі етапи наладки за 2-3 роки, однак при цьому потрібно уникнути повторення проблем, які виникли свого часу при впровадженні ГІС. Коли методологічно були неправильно побудовані системи; коли неправильно налаштовувалися автоматичні системи і, врешті-решт, довелося витратити багато ручної праці; коли одні системи були відірвані від інших і жили у вакуумі, що призвело до цілої купи накладок і проблем, які ми зараз «героїчно» вирішуємо замість того, щоб займатися розвитком цих систем», – зауважив Черін.

Нагадаємо, що Кабмін готує фінальну постанову про порядок роботи Національної інфраструктури геопросторових даних (НІГД, або Геопортал відкритих даних).