друкувати


Експерт пояснив, чому нотаріуси в Україні не хочуть працювати із оформленням угод купівлі-продажу землі

27 вересня 2021, 08:27

Частина нотаріусів в Україні не хочуть працювати із оформленням угод купівлі-продажу землі. Про це заявила керівник департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної адміністрації Тетяна Гетьман, повідомляє propozitsiya.com.

«Справді, деякі нотаріуси не хочуть оформляти купівлю-продаж землі. Я говорив не з одним нотаріусом. Це займає багато часу. Треба підготувати чимало довідок: звідки надійшли кошти, яка кількість земельних ділянок у покупця», — каже координатор Всеукраїнського конгресу фермерів на Львівщині Олег Бачинський, засновник кооперативу «Як бджола». 

Зазначається, потаріусів стримує тривалість проведення процедури купівлі-продажу землі. Так, відповідно до вимог закону про ринок землі, нотаріус, який посвідчує угоду, має перевірити, чи особа, яка хоче купити шматок землі сільгосппризначення, не перебуває у санкційних списках, чи не перевищує вона ліміт у 100 га.

Нотаріус також має перевірити походження коштів, за які купують земельну ділянку. Подекуди оформлення однієї угоди купівлі-продажу землі забирає цілий день.

Насправді, це плюс, адже йдеться про договір купівлі-продажу, де мусить бути захищений і продавець, і покупець. Якщо я купую ділянку, я хочу, аби це було максимально правильно, щоб у майбутньому з цим не було проблем. Гадаю, нотаріуси згодом навчаться, наб’ють руку, і процес відбуватиметься швидше», — каже Олег Бачинський.

Нагадаємо, що озвучено порядок оформлення спадщини на землю.