друкувати


Банкіри розповіли чого не кредитують агросектор

31 серпня 2016, 15:32

Усе ще доволі високі ставки кредитування – не єдиний чинник, який впливає на обережність українських фермерів у питаннях отримання банківського фінансування. Однак уже сьогодні банківські кредити для сільськогосподарських товаровиробників стали значно дешевшими, ніж це було впродовж останнього року, і за рентабельністю не поступаються іншим інструментам фінансування. Про це розповіла начальник управління продажів в агробізнесі Банку Кредит Дніпро Тетяна Поплавська, в ході агрофоруму, організованого Незалежною асоціацією банків України спільно з компанією STRATEGIA & SVILUPPO CONSULTANTS.

Учасники зустрічі – банкіри, представники міжнародних профільних організацій, експерти – обговорили основні проблеми ринку агрофінансування в країні та можливі шляхи їх вирішення.

За її словами, можливості фінансування, які українські банки готові надавати аграріям, вже набагато доступніші, ніж були ще кілька місяців тому. Деякі банки знизили вартість усіх видів агрокредитів у середньому на 5-6%. Клієнтом при розрахунку ефективності кредиту найчастіше до уваги береться лише ставка. Ряд інших чинників здебільшого до уваги не беруть. Ідеться про свободу дій виробника при закупівлі необхідних витратних матеріалів за передоплатою у постачальника й отриманні знижки, про можливість продавати готову продукцію в період максимальних цін. Загальний ефект для прибутковості господарства буде очевидним у порівнянні з використанням власних коштів. Власними коштами можна в такому разі скористатися для розширення виробництва, покупки більш сучасної та ефективної техніки чи обладнання».

Банкір також зазначила, що навіть незважаючи на те, що сьогодні вся сільськогосподарська галузь лишається однією з найбільш привабливих для інвестицій, найбільш затребуваним сегментом для банківського фінансування, як і раніше, є агрохолдинги і підприємства, що мають у розпорядженні від 5 тис. га сільськогосподарських земель, тоді як невеликі або середні фермерські господарства лишаються недофінансованими. Основними стримувальними чинниками і для фермерів, і для їх потенційних фінансових партнерів у цьому плані є територіальна віддаленість банку і клієнта один від одного, побоювання в зв’язку з сезонною специфікою бізнесу, погодні ризики і відповідно складність щодо оперативного виділення коштів позичальнику, яка випливає з усього перерахованого вище.