друкувати


У 2020 році Україна найбільше експортувала продукцію з високою доданою вартістю, виготовлену із зернових, до Європи та Близького Сходу

15 вересня 2021, 07:00

У 2020 році 260 українських компаній-експортерів постачали готову продукцію із зерна на 140 експортних ринків світу. Але найбільше таку продукцію купували Європа та країни Близького Сходу. Саме вони поділили між собою левову частку експорту, який складався із готової зернової продукції з високою доданою вартістю. Про це під час презентації п'ятого «Аграрного портфоліо – 2021» розповіла голова аналітичної експортної групи UBTA Олександра Авраменко.

Як повідомила Авраменко, у 2020 році Україна експортувала до Європи 39,9 % готової продукції, виготовленої із зерна. На другій сходинці за результатами експортних показників опинилися країни близького Сходу – вони купили 21,3 % української експортної продукції з цього кластеру. Третю сходинку посіла Африка – 10 % продукції.

Варто зауважити, що країни Азії та Південно-Східної Азії сукупно споживають близько 16 % української продукції з готових зернових, і на цей факт варто звернути увагу вітчизняним експортерам, адже ринки азійських країн відкривають для експортерів досить обширні перспективи.

 Аграрний експорт за 2020 рік складає 45% всього експорту України ($22 млрд). Агропродукція продається до 175 країн. При цьому 1/3 виробленої агропродукції залишається в Україні, а 2/3 експортується», — повідомила Олександра Авраменко.

Нагадаємо, проєкт«Аграрне портфоліо – 2021»реалізується з ініціативи Міністерства економіки України разом з Міністерством аграрної політики та продовольства України та за підтримки Української асоціації бізнесу і торгівлі (UBTA).

Нагадаємо, що за підсумками 2020 року аграрний експорт приніс Україні $22 млрд, що складає 45% всього експорту України.