друкувати


Відкриття ринку землі не спричинило збільшення рейдерства – Мін'юст

13 вересня 2021, 18:00

Збільшення випадків рейдерства з відкриттям ринку сільгоспземель не відбулося. Про це заявив директор Офісу протидії рейдерству Віктор Дубовик, повідомляє Міністерство юстиції України.

«З 1 липня 2021 року набрав чинності Закон України« Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обороту земель сільськогосподарського призначення », яким скасовано мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, і встановлені умови і підстави їх придбання у власність. Ми всі чекали на цю подію, але водночас у нас були серйозні побоювання з цього приводу. Ми не виключали можливість отримання великої кількості скарг протягом перших двох місяців після відкриття ринку землі, але цього не сталося. Проаналізувавши кількість скарг щодо оскарження рішень, прийнятих щодо об'єктів нерухомого майна, ми виявили, що кількість скарг після відкриття ринку землі суттєво не збільшилася», – сказав він.

Глава Офісу протидії рейдерству пояснив це тим, що є два фактори, які вплинули на такий стан речей.

За його словами, це, по-перше, це суттєве очищення рядів державний реєстраторів і нотаріусів від недобросовісних осіб.

Земельна мапа України

Будь мобільний — слідкуй за ринком землі в Україні онлайн

По-друге, операції з придбання права власності на землі с / г призначення підлягають обов'язковому нотаріальному посвідченню, а в такому випадку компетенція Мін'юсту обмежена — адміністративний порядок оскарження рішень у сфері державної реєстрації прав не передбачає визнання недійсними нотаріальних угод по переходу права власності, в тому кількість ув'язнених з порушенням переважного права купівлі такої землі. Рішення таких суперечок відноситься виключно до компетенції суду, – сказав він.

Volodar

Нагадаємо, що названо основних земельних рейдерів в Україні.