друкувати


У Мінагрополітики розказали про два запобіжники для чесного ринку землі в Україні – Тарас Дзьоба

13 вересня 2021, 12:00

Прозору роботу ринку землі в Україні забезпечує ряд запобіжних заходів, які наразі впроваджує Мінагрополітики. Це випливає із теле-інтерв’ю заступника міністра аграрної політики, продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тараса Дзьоби.

Перший запобіжник прозорого ринку землі – земельний моніторинг, запущений Мінагро в парі з Держгеокадастром.

«З точки зору розуміння ціни: на сайті Держгеокадастру ми створили розділ Земельний моніторинг, де в онлайн-режимі щоденно інформуємо про стан ринку землі в областях, різних регіонах, про кількість угод», – говорить Дзьоба.

Другий – антирейдерський земельний штаб.

Земельна мапа України

Будь мобільний — слідкуй за ринком землі в Україні онлайн

Щоб запобігти рейдерським випадкам та іншим незаконним діям, при міністерстві зробили земельний штаб для того, щоб люди могли звертатися з відповідною інформацією і відповідні фахівці міністерства будуть залучатися для того, щоб громадянам вирішити цю ситуацію», – пояснює заступник міністра аграрної політики, продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тарас Дзьоба.

Він також закликав українців не продавати свою землю.

Ринок землі активно працює. Ми бачимо, що угоди укладаються за ціною вище нормативно-грошової оцінки по всій території держави…. Найактивніше земельні операції відбуваються на Сході України та Центральній Україні. Менш активно – на Західній Україні. Чому не так активно? Західна Україна традиційно була краєм «куркулів», господарів, які любили господарювати самотужки… Я пораджу власникам паїв не поспішати продавати землю: найближчі роки ринок землі буде формуватися. Краще розглянути власні ідеї по бізнесу на своїх земельних ділянках», – каже він.

Volodar

Нагадаємо, що в Україні створили новомий спільний проєкт AgroPolit.com та Zemelka.ua за підтримки нової земельної агенції Volodar «Ринок землі в Україні. Мапа земельних угод і цін на землю з 1 липня 2021 року».