друкувати


Голова земельного підкомітету Ради розкритикував законопроект Мінагропроду

30 серпня 2016, 12:34

У розробленому міністерством аграрної політики і продовольства України законопроекті про довгострокову оренду є норма, яка надає право орендарю без погодження з власником паю продавати та передавати у заставу право оренди. Таку думку в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com висловив голова підкомітету з питань земельних відносин парламентського аграрного комітету Олег Кулініч.

Нагадаємо, що нещодавно в інтерв’ю перший заступник аграрного міністра Максим  Мартинюк заперечив наявність такого пункту в підготовленому законопроекті.

«Мінагрополітики, виступаючи захисником прав селян, чомусь заперечує їх право самостійно обирати собі орендаря. Я не вважаю це правильним. Власник землі має право самостійно визначати, кому передавати землю в оренду. Можливість орендаря перепродувати право оренди порушує це право. В іншому випадку ризиків дуже багато. Основний ризик полягає в тому, що власник земельної ділянки не має жодних гарантій, що новий орендар буде виконувати свої зобов’язання», — говорить  він.

Кулініч також розповів про сценарій, який виникне у випадку прийняття запропонованого міністерством законопроекту.

«Наскільки я розумію, МінАПК хоче надати можливість продажу прав оренди існуючим орендарям за існуючим договорам оренди. Але стаття 58 Конституції України визначає, що закон не може мати зворотної дії в часі. Тобто, що б ми не написали в законі, він буде розповсюджуватись лише на ті договори оренди, які укладені після його прийняття», — підкреслив він.

На думку голови земельного підкомітету,  ці всі питання неможливо вирішити до другого читання документу.

Я не погоджуюсь з тим, що варіантом вирішення питання може бути виключення із законопроекту міністерства усіх ризикованих норм на другому читанні, адже продаж права оренди є центральною нормою проекту. Після її виключення законопроект фактично перестане існувати», — підсумував він.