друкувати


Озвучено переваги та недоліки законопроекту про збільшення мінімального податкового навантаження для агросектору

10 вересня 2021, 08:35

Законопроєкт 5600 поданий особисто прем’єр-міністром Денисом Шмигалем з очевидно благородними намірами: забезпечення збалансованості бюджетних надходжень шляхом підвищення ефективності використання економічних ресурсів країни, а також усунення прогалин чинного законодавства. Про це у інтерв'ю AgroPolit.com повідомив секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський.

На думку нардепа, не всі норми, що пропонуються урядом, є прийнятними для агросектору, який несе доволі серйозне навантаження в межах забезпечення економічних та бюджетних показників у державі.

«Наприклад, можна вітати намір розширити базу оподаткування за рахунок запровадження оподаткування земельним податком земельних ділянок, право власності на які не оформлено, але вони фактичного використовуються. Іншими словами, якщо ти самозахопив земельну ділянку, то тебе закон змусить заплатити орендну плату за фактичний період використання цієї земельної ділянки, включаючи поточний бюджетний рік, та зобов’яже повернути її в первісному стані», — повідомив Іван Чайківський.

Ще однією перевагою законопроекту є те, що там наводиться порядок та усувається можлива корупційна складова із землями, які можуть використовуватися не за призначенням. Зокрема, скасовуються пільги з плати за землю за земельні ділянки, надані закладам науки, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів (у разі нецільового використання земельних ділянок).

Однак, на думку Чайківського, у документі пропонуються норми, які не мають нічого спільного з далекоглядністю та економічним ефектом у перспективі.

Нерозумно виключати з платників єдиного податку 4 групи платників, основним видом діяльності яких є розведення свійської птиці, страусів та перепелів. По факту та суті своєї діяльності всі вони є сільгосптоваровиробниками, і зміна оподаткування їхньої діяльності – це чергова підніжка з боку держави. Хоча тут, як і у випадках з іншими аграріями, йдеться про продовольчу безпеку країни та розвиток економіки через створення робочих місць та розширення діяльності», — додав нардеп.

На його думку, не піддається здоровому глузду і пропозиція уряду запровадити для власників та користувачів земельних ділянок сільськогосподарського призначення мінімальне податкове зобов’язання з 1 га такої землі. Адже в парламент вже внесено законопроєкт 3131, який детально та з урахуванням ситуації в галузі пропонує вирішити питання легалізації роботи на землі сільськогосподарського призначення тих, хто з якихось причин працює за межами правового поля.

Загалом, проєкт 5600 суперечливий, зачіпає різні напрямки та галузі, але знаю точно: аграрії мають в парламенті захисників, які дбають про прозорість правил на ринку, справедливий підхід та бачать сталі перспективи розвитку аграрного сектору держави», — підсумував Іван Чайківський.

Детальніше читайте за посиланням.

Нагадаємо, на початку липня 2021 року народні депутати 264 голосами «за» підтримали у першому читанні законопроект № 5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень»