друкувати


Мінагропрод проти емфітевзису

30 серпня 2016, 10:08

Емфітевзис підмінить собою право власності, що може вбити ринкові механізми для запуску ринку землі. Про це повідомляє в ексклюзивному інтерв'ю AgroPolit.com перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Максим Мартинюк.

«Існує законопроект №4010а (про емфітевзис. — Ред.). Ось як раз він містить великі ризики. Ним передбачено, що людина віддає землю і тримач такої землі може передати її в оренду, суборенду, в статутний фонд підприємства. Тобто власник на 49 років забуває, де гуляє його земля, в якому вона стані. Такий сценарій Мінагропрод не підтримує», - розповідає він.

За його словами, емфітевзис, у трактуванні цього законопроекту, формує квазівласність на землю.

«Це призведе до того, що нинішня ситуація з розпорядженнями земельними паями законсервується на довгі-довгі роки. Широкі права тримача емфітевзису щодо управління цією землею означає, що всі земельні ділянки, які будуть охоплені договором емфітевзису, теоретично будуть виведені з купівлі/продажу на тривалий час. Якщо ж паралельно запуститься вільний ринок землі, то може виявитися так, що й продавати буде нічого», - каже Мартинюк.