друкувати


Уряд немає достатнього фінансування для закону про підтримку фермерських господарств, — заява

9 вересня 2021, 14:00

Розуміючи, що фермерські господарства знаходяться під загрозою зникнення, уряд намагається вскочити в останній потяг, що набирає хід. В четвер в порядку денному парламенту стоїть на розгляд друге читання законопроєкту 4046 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств». Про це у коментарі для Kurkul.com повідомив народний депутат від фракції «Батьківщина», член парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики Вадим Івченко.

«Автори закону обіцяють, що реалізація цього законопроєкту дасть можливість фермерським господарствам активніше брати участь у державних програмах підтримки та отримати доступ до кредитних ресурсів... Ініціатива, звісно, гарна. Взагалі обіцянок щодо ініціатив влада не шкодує», — зазначив нардеп.

Він додав, що нещодавно Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило оновлені форми для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств у межах бюджетної програми КПКВК 2801580 «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників», зокрема за напрямом фінансова підтримка розвитку фермерських господарств (наказ Мінагрополітики від 12.07.2021 № 76), а  «Укрдержфонд» оголосив конкурс на отримання фінансової підтримки на поворотній основі за бюджетною програмою «Надання кредитів фермерським господарствам».

Але в бюджеті на це грошей фактично немає! Як, напевно, і щодо фінансування закону про підтримку фермерських господарств який може залишитись просто гарною «ініціативою»!», — повідомив Вадим Івченко.

Нардеп повідомив, що величезні проблеми на даний час у фермерів з викупом земель, якими вони користувалися десятки років. На перешкоді цьому нерідко стає місцева влада і те, що порядок такого викупу, який відповідав би законові, не сформований.

Нагадаємо, цього тижня парламент у другому читанні та в цілому проголосує за закон про державну підтримку фермерів — № 4046 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств». 

Детальніше про законопроект читайте у матеріалі - Закон 4046 про стимулювання діяльності фермерських господарств  — як держава дотуватиме з бюджету фермерів.