друкувати


Банки готові давати гроші накупівлю землі, але відмічають складність процесу перевірки і оформлення земельної ділянки під заставу

10 вересня 2021, 06:30

Класичний варіант кредитування — це кредит на купівлю землі з одночасною заставою земельної ділянки. Цей процес займає понад місяць, а у нотаріусів — 9 годин, тобто він дуже складний, і на практиці його не часто практикують. Про це у матеріалі AgroPolit.com заявив радник з питань доступу до фінансувань програм USAID Микола Волков. 

«На ринку працює кредит фізичній особі під майбутню заставу земельної ділянки. Банки змушені наразі розглядати ліміти фінансування клієнтам і давати таку відкладальну умову про те, що клієнт протягом певного часу ці ділянки оформить. Чому так? Тому що дуже складний процес безпосередньої перевірки і оформлення земельної ділянки. З точки зору купівлі/продажу – це ще більш складніший процес оформлення її в заставу. Тому клієнту видаються кошти під інше забезпечення, або клієнту видаються кошти без забезпечення», — пояснює він.

Волков також розвіює міф про те, що банки не готові давати гроші під купівлю землі. Не зовсім все так.

В кожному банку створена робоча група на рівні правління, яка це питання опрацьовує. Чому виникають такі питання, що ми не готові фінансувати? Тому що банку дуже просто профінансувати аграрія і юридичну особу. Чому? Тому що ці клієнти вже протягом 10 років активно кредитуються і мають відкриті ліміти. Відповідно вони можуть завтра вже під ці відкриті ліміти надати кошти на будь що: на техніку, на засоби захисту рослин, на все що завгодно, але не на землю. Чому? Тому що законодавством заборонена купівля землі, наприклад, юрособам. І багато банків вбачає в цьому проблему, вони не можуть надати кошти, які потім підуть на купівлю землі. Тому вони зараз роблять по-іншому: надають кредитні кошти на поточні потреби, тобто на посівний матеріал, на сільгосптехніку, на все що завгодно, що підпадає під категорію компенсаційних програм, а в заставу беруть земельні ділянки, які власник купив самостійно. Це значно скорочує процес оформлення застави. Якщо вже власник купив земельну ділянку, то він пройшов певні процедури, відповідно її взяти в забезпечення набагато простіше», — заявив Волков.

Детальніше ознайомитися з думками експертів можна у матеріалі: Ринок землі — два місяці від старту: земельні операції, ціна, оренда, спадкування, переважне право, 100 га в одні руки, інвентаризація, кредитування