друкувати


У Держгеокадастрі створять спецпідрозділ з оскарження дій держреєстраторів

7 вересня 2021, 18:00

У Держгеокадастрі створять спеціальний підрозділ, який займатиметься оскарженнями незаконних дій державних реєстраторів. Про це під час круглого столу на тему: «Громадська антирейдерська платформа. Презентація та обговорення заходів протидії рейдерству та захисту права власності в умовах ринку землі» повідомив перший заступник голови Держгеокадастру Анатолій Мірошниченко.

За його словами, як пише AgroTimes.ua, поки що в Держгеокадастрі немає запобіжних заходів рейдерству. Але щоденний моніторинг, який публікується кадастром, на думку Анатолія Мірошниченка, дозволить на даному етапі відслідкувати прояви незаконних дій.

«Є певний запит з боку суспільства. Є ризик, що державний реєстратор, який отримуючи 7 тис. грн зарплатні, може впродовж доволі стислого термінупрактично знищити земельну ділянку як об`єкт цивільних прав, перенести її місце розташування, змінити конфігурацію, кадастровий номер тощо», – зауважив перший заступник голови Держгеокадастру.

Він впевнений, що з одного боку потрібно працювати над підвищенням матеріального стану держреєстраторів, з іншого – потрібен механізм реагування на негативні процеси.

Він нагадав, що з 2013 року закон передбачає оскарження діяльності держреєстраторів, але донедавна не було функціоналу.

Анатолій Мірошниченко додав, що у Держгеокадастрі створюється спеціальний підрозділ, який опікуватиметься питаннями оскарження дій держреєстраторів.

Не все нас влаштовує у чинному законодавстві. Деякі механізми мали б бути більш ефективними. Зокрема, якщо на незаконно сформовану земельну ділянку зареєстровані права, ми нічого не можемо зробити. Закон не робить якихось запобіжників, щоб дати хоча б невеликий часовий проміжок для реагування на можливу незаконну реєстрацію земельної ділянки», – підкреслив він, додавши, що відповідний законопроєкт, який має виправити недоліки вже напрацьований.

Нагадаємо, Держгеокадастр оприлюднив постанову про земельні торги у формі електронних аукціонів.