друкувати


Озвучено вартість української зрошувальної системи

7 вересня 2021, 09:06

Вартість української зрошувальної системи сьогодні оцінюється в мільярди доларів. Про це у інтерв'ю AgroPolit.com повідомив секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський.

«Справді, вона занедбана, працює частково. Але – вона вже є, і її слід просто дошліфувати. На ній нечесні чиновники наживаються, продаючи підприємцям воду за завищеними тарифами. Такі випадки є», — вважає нардеп.

На думку Івана Чайківського, законопроєкт 5202-д виправить ситуацію, тому що аграрії мають розвивати південь України. Зрошувальна система півдня – це резерв збільшення урожайності українських земель та великий потенціалу збільшенні аграрного ВВП.

Де брати гроші? Ви кажете за інші країни. А я кажу інше: хто сьогодні краще профінансує, як не аграрії? Якщо аграрій знатиме, що умовно канал – це його співвласність, або він може впливати на ціноутворення з доставки води системами через участь у об’єднанні водокористувачів чи кооперативи, будучи власником, акціонером чи партнером, тоді він в цю інфраструктуру буде вкладати гроші. Адже він розумітиме, що натомість отримає 12 т кукурудзи з гектара. І не потрібно чекати ні від кого жодних грошей на відновлення зрошення», — повідомив нардеп. 

На його думку, центральні канали мають залишитися у власності держави. Можливо, туди слід залучати міжнародні інвестиції, щоб почистити та модернізувати їх. А інші, які ідуть від центрального каналу, – передати в приватні руки.

Variant Irrigation

Дізнавайтесь вартість установки обладання Variant Irrigation з врахуванням державної програми компенсації

Детальніше читайте за посиланням.

Нагадаємо, аграрний комітет прийняв резолюцію на підтримку законопроекту про об’єднання водокористувачів.