друкувати


Експерт розповів, які зміни відбулися в агровиробництві за 30 років в Україні

2 вересня 2021, 11:00

Зміни в агровиробництві України, які відбулися протягом останніх років, мабуть, є  найяскравіші серед усіх галузей економіки. Про це у блозі на АgroРolit.com написав народний депутат України Олександр Гайду.

«По-перше, структура виробників. За радянських часів вона була кардинально відмінною. Переважна більшість продукції вироблялася колгоспами (чисто формально – кооперативна власність) та совгоспами (офіційно – державні). Значний внесок дрібних присадибних ділянок та дач спостерігався лише в деяких видах овочівництва», – написав він.

Гайду додав, що зараз структура стала принципово іншою.

Після подрібнення на початку 1990-х, що призвело до величезних недоліків, почалися зворотні тенденції. Виявилося, що дрібнотоварне виробництво зернових та технічних культур – то не дуже вдала ідея. Й почалися процеси концентрації. І це зрозуміло. Великим холдингам легше отримати ефект економії на масштабі: закупівля насіння, добрив, паливно-мастильних матеріалів. Дешевше придбати техніку – до того ж легше її отримати в лізинг. У великого підприємства простіші шляхи для отримання банківських кредитів. А у найбільших – і до інших фінансових інструментів, на кшталт облігацій. І нарешті, великому підприємству легше інвестувати в дотримання агрокультур, сівозмін тощо», – зазначив Олександо Гайду.

Більше читайте за посиланням.

Нагадаємо, що американські  інвестори зацікавлені у фінансуванні проєктів альтернативної енергетики в агросекторі в Україні, заявив народний депутат України Вадим Івченко.

У Мінагрополітики повідомили, що збільшуватимуть експортний потенціал України.