друкувати


Мартинюк не згоден з ідеєю Кутового якнайшвидше приватизувати ДПЗКУ

29 серпня 2016, 14:33

З приватизацією ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (ДПЗКУ) не потрібно поспішати. Про це повідомляє в ексклюзивному інтерв'ю AgroPolit.com перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Максим Мартинюк.

«Приватизація ДПЗКУ обговорюється, але це питання навіть не наступного року, у зв’язку з невизначеністю щодо китайського кредиту. Наразі ДПЗКУ завдяки свої господарській діяльності має можливість обслуговувати цей кредит, але через декілька років відбудеться суттєве збільшення платежів по тілу кредиту. Плюс є певні проблеми з товарною частиною угоди. Інвестор, який може купити ДПЗКУ, має розуміти, що він повинен заплатити ринкову вартість компанії та одразу мати 1,5 млрд доларів для можливого форсмажорного закриття питання з китайцями. Адже вони можуть за підписаною угодою поставити питання щодо відкликання свого 3-мільярдного доларового кредиту», - розповідає він.

За його словами, є багато країн, які створюють національних зернових операторів.

«За таких умов виставляти ДПЗКУ на продаж, а потім героїчно боротися з наслідками цього продажу…Мені здається, що це рішення, яке потребує додаткового осмислення. Я б не гарячкував із приватизацією ДПКЗУ», - наголошує перший заступник міністра Мінагрополітики.

Нагадаємо, що міністр аграрної політики і продовольства України Тарас Кутовий навпаки наполягає на приватизації цієї компанії.