друкувати


У серпні в Україні продали землі на 30% більше, ніж у липні

31 серпня 2021, 16:00

У серпні в Україні продали майже утричі більше землі, ніж у липні: 17,3 тис. га проти 6 тис. га. При цьому частину продають дешевше, ніж за $500 за1  га. Про це заявив  заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тарас Дзьоба повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

Так, станом на 31 серпня в Україні уклали 11 017 угод купівлі-продажу землі. При цьому майже у половині угод не зафіксована ціна, за якою цю землю продали. 

«Ціни угод купівлі-продажу – це дуже важлива інформація в рамках ринку землі. Чим більше ми знаємо про ціни на ринку, тим краще відбуваються угоди, і тим менше місця залишається для непрозорих речей. Законодавство передбачає норму про обов’язкову реєстрацію цін на земельні ділянки. Але наразі тільки 54% угод мають зафіксовану ціну в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно», – заявив керівник Центру досліджень продовольства та землекористування KSE Олег Нів’євський.

Щодо угод, де все ж ціна купівлі-продажу зафіксована, то у більшості з них вона коливається або в інтервалі 10-11 тис. за га, або у 22-60 тисяч за га.

Нагадаємо, що в Україні знижується середня ціна 1 га оренди та купівлі сільськогосподарської землі.