друкувати


Експерти розповіли, як зміниться торгівля з Афганістаном із приходом талібів до влади

18 серпня 2021, 17:00

З урахуванням політичної обстановки, що склалася на сьогоднішній день в Афганістані, та рішення поки лише трьох країн (Росія, Пакистан і Китай) залишити свої дипломатичні представництва в даній державі, в 2021/22 МР структура постачання борошна до Афганістану може змінитися на користь продукції з РФ і Пакистану. Про це повідомляє АПК-Інформ.

Сьогодні Афганістан є найбільшим імпортером борошна в світі. За даними International Trade Center, у 2020 р. країна імпортувала практично 1,9 млн тонн даної продукції, що склало близько 16% загального обсягу світової торгівлі борошном. Основними постачальниками борошна до Афганістану є Казахстан (1,2 млн тонн, або 61% всіх поставок у 2020 р.) і Узбекистан (0,7 млн тонн, або 38%). Також у ТОП-5 постачальників, але зі значно меншими обсягами фігурують Росія, Пакистан і Таджикистан.

Зокрема, згідно з даними Федеральної митної служби Росії, в 2020 р. експорт борошна з РФ до Афганістану склав лише 8,6 тис. тонн, тоді як у 2019 р. Афганістан взагалі не фігурував серед імпортерів даної продукції з Росії.

Телеграм-канал Я-Куркуль навів такі факти про сільське господарство цієї країни:

Нагадаємо, що раніше повідомлялося, що Україна планує збільшити поставки агропродукції до Афганістану.