друкувати


На конкурсі Sikorsky Challenge визначено кращі аграрні стартапи 

17 серпня 2021, 07:00

Щорічно на конкурс Sikorsky Challenge надходить близько 200 інноваційних стартап-проектів. В цьому році ювілейний фестиваль відзначився рекордною кількістю заявок — 320 бажаючих взяти участь. 14 серпня 2021 р були оголошені переможці конкурсу інноваційних проектів «Sikorsky Challenge 2021: Україна і Світ». Про це повідомляє Latifundist.com. 

Крім того, Міністерство аграрної політики України та Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського підписали Меморандум про співпрацю в сфері цифрової трансформації під час фестивалю. Документ підписали ректор КПІ Михайло Згуровський та заступник міністра агрополітики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тарас Дзьоба.

«Сучасний АПК — багатофункціональний сектор, який розвивається дуже потужно в сторону технологій. Тут гармонійно співіснують і звичні інструменти з 18-19 століття, і дрони для обприскування, якими керуєш зі смартфона», — розповів Тарас Дзьоба.

За його словами, зараз в Україні існує великий запит на цифровизацию в агросекторі. Перше — це створення цифрових двійників сільгосппідприємств і бізнес-процесів, візуальних аналітичних систем геопросторових модулів з використанням штучного інтелекту для планування, аналізу, прогнозування рішень на основі синтезу даних з полів, локальних метеостанцій, супутникових даних і ринкової аналітики. Наступний етап — створення екосистем.

Аграрії можуть відчувати себе комфортно з постачальниками, з підрядниками, з інфраструктурою, логістикою, контролюючими органами, державою. Такі екосистеми вже розвиваються. Ми в Україні створюємо платформу ДАР, єдину цифрову платформу взаємодії держави та агробізнесу», — пояснив заступник міністра.

Тарас Дзьоба додав, що роботизація і нанотехнології, з одного боку, є заміна ручної праці, з іншого боку -—можливість для креативних індустрій (програмування, інжиніринг, матеріалознавства).

Переможцями в номінації «Аграрна інженерія» стали наступні проекти:

Краща бізнес-модель — проект №273 «Mr.Seaweed. Органічні стимулятори росту для рослин з водоростей Азовського моря».

Краща ідея —- проект №258 «Автоматизований лазерний опромінювач для інкубації яйця птиці Poultry».

Краще стартап-рішення проблем клієнта — проект №97 «Виробництво гумінових-органо-мінеральних добрив нового покоління».

Найкраще технологічне рішення стартапу — проект №94 «Інформаційно-телекомунікаційна система моніторингу та управління зрошенням IPoliv»

Нагадаємо, що підписано меморандум про співпрацю у сфері цифрової трансформації, між Міністерством аграрної політики України та НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».