друкувати


Аграрний комітет підтримав законопроект щодо розвитку меліоративної інфраструктури

13 серпня 2021, 12:10

Комітет Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики одноголосно підтримав проект Закону України про організацію водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель (реєстр. № 5202). Про це на сторінці у Facebook написав міністр аграрної політики Роман Лещенко.

Законопроект направила Верховна Рада України до Комітету для підготовки на повторне перше читання.

«Це перший важливий крок для відновлення статусу зрошуваного землеробства у сталому агровиробництві, яке не залежить від примх природи. Запровадження інституту організації водокористувачів дасть можливість аграріям самостійно експлуатувати меліоративну мережу, залучати інвестиції в її модернізацію та розбудову», — повідомив Роман Лещенко.

Він додав, що цей законопроект передусім відкриває шлях до розширення площ поливу у найбільш спекотних регіонах України.

Всі ми пам’ятаємо про наслідки посухи 2020 року у південних областях і саме ті сільгоспвиробники, які застосували у минулому році полив, зазнали найменших збитків. Отже, крокуємо далі», — написав міністр.

Наступним етапом у реформуванні водогосподарської галузі є створення Національного оператора з управління меліоративною інфраструктурою, якому будуть передані об’єкти державних меліоративних систем.

Запровадження такої моделі дасть можливість:

Нагадаємо, у липні 2021 року аграрний комітет відправив на доопрацювання законопроект щодо розвитку меліоративної інфраструктури.