друкувати


Кабмін підтримав дві постанови щодо держпідтримки сільгоспвиробників

11 серпня 2021, 17:00

Кабінет Міністрів України під час засідання 11 серпня ухвалив постанову «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для відшкодовування втрат від пошкодження посівів сільськогосподарських культур внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру». Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

«Якщо десь буде надзвичайна ситуація, яка буде верифікована регіональним та національним засіданням комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, то аграрії будуть захищені. Перш за все — це малі фермери, які обробляють до 50 га землі. Вони створюють робочі місця в сільській місцевості та зможуть отримати підтримку від держави в розмірі 4700 грн на га, що допоможи  їм не втратити рік і пересіяти чи змінити культуру», — зазначив під час засідання заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Нагадаємо, у 2020 році фермери Одеської області через посуху втратили значну частину посівів озимих зернових культур. Держава, в свою чергу, ініціювала програми дотацій та компенсацій постраждалим аграріям. Згідно з ухваленим Порядком аграріям Одещини буде компенсовано збитки за втрачений врожай.

Також на засіданні прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників шляхом виділення бюджетних субсидій з розрахунку на одиницю оброблюваних угідь». Цей порядок використання коштів держпідтримки передбачає виділення 5000 грн/га виробникам гречки з обмеженням до 300 га.

Запровадження субсидії буде сприяти збільшенню посівних площ гречки, що дасть змогу забезпечити стабільний обсяг валового виробництва гречки, яке буде дорівнює внутрішньому споживанню та в перспективі дасть можливість створити її експертний потенціал крім того буде сприяти розвитку суміжних ринків (насіння, переробки). Забезпечить сталу ціну на крупу гречану в роздрібний торгівлі та забезпечить її доступність для кінцевого споживача.

Нагадаємо, Мінагрополітики затвердило оновлені форми для надання держпідтримки розвитку фермерських господарств.