друкувати


В Україні пропонують збільшити держпідтримку виробників органічної продукції до 65 млн грн

11 серпня 2021, 08:30

Мінімальний органічний бюджет на держпідтримку у 2021 роцы мав бути 65 млн грн — 10 млн грн сертифікація, 35 млн грн земля і 20 млн грн тваринництво. Про це повідомила президент ГС «Органічна Україна» Олена Корогод, йдеться у матеріалі AgroPolit.com.

Нагадаємо, що у бюджеті на 2021 рік заклали 50 млн грн держпідтримки для виробників органічної продукції. Сума держпідтримки може збільшитися за рахунок перерозподілу коштів з інших держпрограм. Мінекономіки планує розділити ці кошти так:

Як зрозуміти логіку держпідтримки виробників органічної продукції, виходячи з озвучених цифр і передбачених державою напрямків добування з бюджету?

Її пояснює президент ГС «Органічна Україна» Олена Корогод:

«Вартість сертифікації в середньому – 70 тис. грн на рік. 30% компенсації вартості — це 21 тис. грн на кожного оператора — вже 15 млн грн. Із 700 операторів близько 350 — це виробники, які безпосередньо виробляють органічну продукцію, тобто працюють на землі, опікуються родючістю ґрунтів. Кожному з них планується по 100 тис. грн (по 5 000 грн на 1 га органічних земель, але не більше ніж 100 тис. грн на господарство). Це вже 35 млн грн. Далі по держпідтримці органічного тваринництва — 5 000 грн на органічну корову. Важлива підтримка для тваринництва, адже, як я говорила раніше, саме молочна органічна продукція займає 65 % споживання продукції українського виробництва. Насправді, ми порахували кожну органічну корову, і це дуже мало — в Україні всього близько 4000 голів ВРХ зі статусом органік, які утримуються у 5-х тваринницьких господарствах — і на них вже 20 млн грн потрібні. Тобто мінімальний органічний бюджет на держпідтримку цього року мав бути 65 млн грн — 10 млн грн сертифікація, 35 млн грн земля і 20 млн грн тваринництво. Маємо 50 млн грн, і дуже сподіваємося, що вони будуть розподілені між операторами в 2021 році — саме таку можливість фіксує пункт 2 Закону 1649-IX. Органічне виробництво має із самого початку чітку, впорядковану систему господарювання, тому з боку виробників підтвердити органічний статус та потужності виробництва буде дуже легко — ми ж очікуємо оперативної реакції Міністерства щодо розробки підзаконки, адже на сьогодні, на серпень, розподіл коштів ще і не починався».

Детальніше читайте за посиланням.