друкувати


Уряд пропонує Раді визначити основні засади держконтролю у сфері господарської діяльності

10 серпня 2021, 15:45

Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт «Про основні засади державного нагляду (контролю)». Текст відповідного документа №5837 оприлюднено на сайті парламенту.

Згідно із проєктом закону, державний нагляд (контроль) — це діяльність уповноважених законом центральних органів виконавчої влади, їх територіальних органів, державних колегіальних органів, органів виконавчої влади Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування в межах повноважень, передбачених законом, щодо виявлення та контролю за усуненням порушень вимог законодавства, допущених суб’єктами господарювання, попередження порушень вимог законодавства, що можуть бути допущені суб’єктами господарювання під час здійснення ними господарської діяльності та забезпечення захисту інтересів суспільства, життя і здоров’я людини, навколишнього природного середовища.

Документом, зокрема, пропонується запровадити аудит діяльності суб’єкта господарювання як окремого функціоналу, що дозволить йому запобігти порушенню вимог законодавства, залучивши фахівців органу державного нагляду (контролю) або незалежної організації, уповноваженої у відповідній сфері господарської діяльності, з метою виявлення, запобігання та усунення порушень вимог законодавства до початку проведення планового заходу державного нагляду (контролю) та без застосування санкцій. Водночас передбачається залучення громадськості до розгляду звернень суб’єктів господарювання щодо оскарження дій (бездіяльності) посадових осіб та рішень органів державного нагляду (контролю), створення інституту громадських рад з питань державного нагляду (контролю), запровадження уніфікованої процедури оскарження розпорядчих документів та рішень щодо застосування санкцій, які приймаються посадовими особами органів державного нагляду (контролю).

Органам державного нагляду (контролю) надається право звертатися до суду у разі створення перешкод суб’єктами господарювання під час здійснення заходів державного нагляду (контролю). Також серед повноважень органів державного нагляду (контролю) є оперативне вжиття заходів щодо повного або часткового зупинення виробництва (виготовлення) або реалізації продукції, виконання робіт, експлуатації будинків, будівель, споруд та їх частин, машин та механізмів, надання послуг суб’єктом господарювання, які становлять загрозу для життя та/або здоров’я людини, навколишнього природного середовища. Водночас передбачається врегулювання можливості суб’єктів господарювання на законне відновлення виробництва (виготовлення) або реалізації продукції, виконання робіт, експлуатації будинків, будівель, споруд та їх частин, машин та механізмів, надання послуг суб’єктом господарювання після повного або часткового зупинення.

Окрім цього, у зв’язку з визначенням, що державний нагляд (контроль) органами ліцензування за діяльністю ліцензіатів має здійснюватися у порядку, встановленому Законом «Про основні засади державного нагляду (контролю)», проєктом пропонується внести зміни до Закону «Про ліцензування видів господарської діяльності». Зокрема, виключити із закону про ліцензування положення щодо порядку контролю органами ліцензування за суб’єктами господарювання, виключити норму погодження позапланових перевірок додержання ліцензіатами вимог ліцензійних умов Державною регуляторною службою України за зверненнями органів ліцензування.

У Кодексі адміністративного судочинства пропонується визначити процедуру скороченого провадження у справах за зверненнями органів державного нагляду (контролю) до суду.

Очікується, що реалізація законопроєкту, зокрема, сприятиме удосконаленню законодавства у сфері державного нагляду (контролю), що «забезпечить переорієнтацію системи державного нагляду (контролю) з домінуючої на сьогодні карально-репресивної на превентивну і ризик-орієнтовану».

Нагадаємо, Зеленський підписав закон про розвиток інституту старост в Україні.