друкувати


Кредити під заставу землі: банк враховуватиме лише третину від ринкової вартості ділянки

10 серпня 2021, 12:00

З відкриттям ринку до земель сільськогосподарського призначення у заставі, відповідно до Постанови №351, буде застосовуватись коефіцієнт 0,35. Тобто банк при резервуванні враховуватиме лише третину від ринкової вартості такої землі. Про це повідомила виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова, йдеться у матеріалі AgroPolit.com.

Це не критично для кредитів позичальникам з бездоганною кредитоспроможністю, а ось кредитувати осіб з непідтвердженими доходами з таким коефіцієнтом не реально, -  повідомила екпсерт. 

Вона додала, що «критерії для резервування» для банків під купівлю землі НБУ залежать від фінансового стану позичальника та наданого забезпечення. Всі ці критерії детально викладені у «Положенні про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями», яке банкіри зазвичай називають Постановою №351. Родзинка у тому, що при кредитуванні на купівлю землі ситуація з позичальником/поручителем/заставодавцем неоднозначна, і залежно від комбінації цих складових будуть різні набори критеріїв.

Детальніше читайте за посиланням.

Нагадаємо, озвучено два варіанти продажу земельної ділянки.