друкувати


Деякі норми земельного законодавства прямо порушують право власника землі – Шумський

7 серпня 2021, 08:01

Деякі норми земельного законодавства України прямо порушують право власника землі. Про це у блозі на АgroРolit.com написав Анатолій Шумський заступник голови «Центру розвитку земельних правовідносин в Україні».

Він зазначає, що у статті 93 Земельного кодексу, якою регулюється оренда землі, частину п’яту викладено в такій редакції:

5. Право користування (оренда, емфітевзис) земельною ділянкою сільськогосподарського призначення може відчужуватися, передаватися у заставу її користувачем без погодження із власником такої земельної ділянки, крім випадків, визначених законом. Відчуження, застава права користування земельною ділянкою здійснюється за письмовим договором між її користувачем та особою, на користь якої здійснюються відчуження або на користь якої передається у заставу право користування. Такий договір є підставою для державної реєстрації переходу права користування у порядку, передбаченому законодавством».

«Як бачимо, норма прямо порушує право власника, оскільки без його згоди земельна ділянка може опинитися фактично в іншої особи, при цьому, можливо, будуть порушуватися умови договору оренди земельної ділянки, у тому числі і щодо обов’язку зі сплати орендної плати у випадку звернення стягнення на предмет застави. При цьому, відповідно до частини першої (абзац шостий) статті 130 ЗКУ в редакції Закону № 552, право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення може також набуватися банками лише в порядку звернення стягнення на них як на предмет застави», — написав експерт.

Він додав, що такі земельні ділянки мають бути відчужені банками на земельних торгах протягом двох років з дня набуття права власності.

Більше читайте за посиланням.

Створено спільний проєкт AgroPolit.com та Zemelka.ua за підтримки нової земельної агенції Volodar «Ринок землі в Україні. Мапа земельних угод і цін на землю з 1 липня 2021 року».

Нагадаємо, що можна прочитати все про вільний ринок землі — продаж/купівлю паю, ціну землі, переважне право, безоплатну приватизацію тощо.