друкувати


В Україні прогнозують появу «земельних сотників»: названо можливі сценарії

4 серпня 2021, 13:00

Продаж земель сільськогосподарського призначення (закон 1423-IX) запустить капіталізацію малого та середнього агробізнесу та народить в Україні «земельних сотників». Про це йдеться у блозі на AgroPolit.com.

Зазначається, що холдингу вигідно купувати землю, якщо така покупка окупиться за 5 років. Якщо більше, тоді вигіднішою є оренда, бо в такому разі є кращою швидкість повернення капіталу. Якщо і будуть купувати землю, то переважно власники невеликих холдингів: площею від 5-10 до 50 тис. га, бо структура цих компаній прив’язана до одного конкретного власника — фізичної особи, який не є публічним, а у структурі холдингу немає нерезидентів. Такий власник має родину та родичів, на яких у разі пропозиції скуповуватиме певну частину землі.

В разі активної пропозиції землі такі компанії можуть залучати і фіктивних власників із наближеного кола осіб, які номінально формуватимуть потрібну їм систему зембанку і виступатимуть у ролі так званих земельних сотників. Ера земельного козацтва гряде в Україні.

Земельна мапа України

Щодо великих агрохолдингів, то у них переважатиме модель орендних відносин. Адже всі вони мають у своїй структурі нерезидентів. Якщо ж їхні пайовики приходитимуть до них із пропозицію продати свої паї, то їхній шлях у наступні два роки — переуступка переважного права на викуп земель лояльним до них третім особам, і як результат — формування своєї системи «земельних сотників», — йдеться у блозі.

Детальніше читайте за посиланням.

Нагадаємо, оприлюднено аналіз роботи ринку землі в Україні.