друкувати


Експерти прогнозують стрімкий ріст цін на продукти харчування

3 серпня 2021, 09:27

Cтрімкий ріст цін по основних статтях видатків домогосподарств очікується вже у найближчі місяці. Про це пише depo.ua.

Невеликий літній перепочинок, коли ціни на основні товари та послуги залишалися більш-менш стабільними, закінчується. Експерти прогнозують, що осінь стане періодом нових розчарувань, коли невпинно дорожчатиме комуналка, продукти та транспортні витрати. Причому деякі складові видаткової частини сімейних бюджетів рушили у зростання навіть не очікуючи настання вересня, повідомляє Depo.ua .В Україні дорожчає паливо – причини

Неприємні сюрпризи на табло автозаправних станцій вже тиждень чатують на автолюбителів, що заправляють свої автівки зрідженим газом – ціна повзе вверх і на сьогодні вже подекуди досягла позначки у 17 гривень за літр. А на елітних заправках – перетнула цю межу.

Учасники ринку пального говорять, що літнє здорожчання газу є незвичним явищем – традиційно цінові стрибки трапляються навесні. Проте для нинішнього “катаклізму” є цілком логічні пояснення.

Перше стосується коливань світової ціни на нафту, від якої залежить і вартість газу. Алжирська компанія Sonatrach, чиї котирування на газ є показовим індикативом вартості LPG в Середземному і Чорному морі, оголосила, що у серпні котинування виростуть на $35 і складуть в середньому $640/т. Це означає, пояснює enkorr, що відпускна вартість морського ресурсу в українських портах може досягти 29 000 грн/т.

Стосовно роздрібних цін на автогаз, то вони зростатимуть і в подальшому. Причому цілком можуть сягнути і 20 гривень за літр вже у серпні-вересні. Проте оптимістично налаштовані учасники ринку сподіваються, що ціна утримається на рівнях 17-18 гривень за літр.

Ще одним фактором тиску на ринок, який реагує підвищенням ціни продажу газу, є створюваний російськими та білоруськими постачальниками дефіцит на українському ринку. “Роснафта”, у якої закуповують газ українські гуртовики, обрізає обсяги постачань в Україну. Те ж саме відбувається і з білоруськими постачальниками, які, як і росіяни, спрямовують СПГ в Азію, де зростає його споживання, на шкоду експорту у Європу.

У свою чергу українські трейдери змушені диверсифікувати поставки і звертатись до каналів постачання газу через західні кордони та морем. Проте цей газ, як вже зазначалося, буде дорожчати. Тому очікувати, що ціна відкотиться назад – не доводиться.

Схожа ситуація складається і на ринку бензинів та дизелю. Проте, через державне регулювання цін на пальне, запроваджене урядом в травні, цифри на табло АЗС залишаються у визначених межах. Хоча на опті вартість пального дещо зростає і трейдери вже починають відчувати зниження доходів через. Тобто пружина росту ціни стискається. А от коли вона вивільниться – залежить від дій уряду.Що буде з комуналкою восени

Найболючіше питання останніх років – ціни на комірне – також не дадуть розслабитись наступної осені. Зростатимуть енергоносії та всі похідні від них складові платіжок.

Одна з ключових складових комунального споживання – електрика, отримала місячну паузу – уряд відклав подорожчання кіловат-годин, залишивши у дії так звану систему ПСО (покладання спеціальних зобов’язань). Це дозволить покористуватись відносно дешевим світлом до кінця літа. Але вже у вересні, з великою ймовірністю, вартість електроенергії зробить крок у бік зростання.

Поки що невідомо, наскільки від нинішньої ціни в 1,68 грн за кВт/годину зросте тариф. За різними оцінками та прогнозами цифри у платіжках виростуть на гривню-півтори. Але це – оптимістичний варіант.

Уряд, зі свого боку, намагається віднайти механізм диференціації ціни, який би дозволив встановити більш-менш прийнятну ціну для незаможних домогосподарств, які споживають мінімальні 100 кВт/год на місяць. У проектах рішень йдеться навіть про можливе зменшення ціни від рівня сьогоднішньої. Але всім іншим споживачам доведеться платити по повній.

Ціна на природний газ, яка сьогодні вже сягнула близько 15 гривень за кубічний метр, дозволяє сміливо прогнозувати, що суми за опалення у платіжках будуть вищими від минулорічних. Зараз передбачення експертів та учасників ринку говорять, що зростання вартості опалення складе 30-60%% (в залежності від способу опалення). Те ж саме станеться і з ціною на підігрів води.Продукти харчування харчування продовжують дорожчати

Поки українці насолоджуються відносно низькими цінами на сезонні продукти – овочі та фрукти – несезонні складові споживчого кошику щодня додають у вартості. Найбільшими рекорсменами вважають олію та цукор. Так, наприклад, соняшникова олія цьогоріч, за даними Держстату, здорожчала аж на 80%.

Але по завершенні літа до лідерів підтягнуться й інші продукти.

Цінова нестабільність диктується підвищеним попитом на продукти харчування на світових ринках. Україна спрямовує більшість своєї аграрної сировини на експорт. Але збільшення ціни за кордоном диктує також і збільшення її всередині країни. Особливо це стосується зернових. Так, з початку поточного року ціни на зерно виросли на 60%.

І навіть те, що цьогоріч в Україні очікуються рекордні врожаї – не впливає на вартість зерна на ринку. Адже закордонний попит все одно залишається високим. Це диктує високу ціну і всередині країни.

Неможливість купувати дешеве зерно впливає на видатки фермерів на виробництво продуктів тваринництва – яєць, молока та м’яса. Вже зараз, наприклад, курятина в тушках виросла до близько 60 грн за кілограм, тоді як на початку року коштувала на 10-15 гривень дешевше. Аналогічна ситуація і з іншими видами м’ясної продукції.

Нагадаємо, що в Україні знизилося виробництво продуктів переробки зерна.