друкувати


Аграрії підтримали рішення РНБО запровадити в Укрзалізниці посаду тимчасового керуючого в особі міністра інфраструктури

6 серпня 2021, 11:55

Українські аграрії підтримують останнє рішення РНБО від 30 липня 2021 року про введення тимчасового керівництва на «Укрзалізниці» (УЗ) в особі міністра інфраструктури України Олександра Кубракова, до обрання голови правління та формування повноцінних органів управління компанією в умовах її критичного стану, що представляє загрозу для нацбезпеки. Про це йдеться в листі «Центру аграрної логістики та інфраструктури», яке є в розпорядженні Latifundist.com.

«На сьогодні готовність вагонного парку УЗ до зернового сезону прирівнюється до нуля. Станом на 09.07.2021 року в Україні налічується майже 25 тис. Зерновозів робочого парку, з них у перевізника АТ «Укрзалізниця» — 5726 одиниць (24% від загального робочого парку), в тому числі 3032 одиниці — це сезонний запас, 2683 одиниці — робочий парк УЗ. Решта 76%, або 18447 одиниць, — у приватних перевізників», — сказано в листі.

Уточнюється, що фактично АТ «Укрзалізниця» має можливість задіяти тільки 2693 зерновози. При цьому План ремонту на останній рік провалений до критичного рівня.

Необхідність ремонту вагонного парку в цифрах:

У зверненні зроблено висновок, що, з огляду на проблеми з фінансуванням ремонту зерновозів, виникне дефіцит вагонів-зерновозів в період вересень-грудень 2021 року, а це призведе до нездатності компанії до сезонного вивезення зернових.

Відзначається, що такий стан речей стосується і інших блоків: аварійний стан інфраструктури і рухомого складу, фінансового блоку, інвестиційних питань, трудових проблем тощо.

Звичайно, ініціатива і рішення РНБО не є зразком корпоративного управління, але, з огляду на дестабілізуючу роботу керівних органів УЗ і доведення компанії до технічного дефолту, з'явилася потреба в змінах. Таким чином, реалізація рішення РНБО і введення тимчасового керівництва АТ «Укрзалізниця», на період обрання голови правління та формування повноцінних органів управління, в особі міністра інфраструктури України, з дотриманням усіх вимог чинного законодавства, допоможе компанії стабілізуватися і продовжити якісне реформування галузі», — вважає Президент громадської організації «Центр аграрної логістики та інфраструктури» Владислав Белах.

Нагадаємо, що міністр інфраструктури почув аграріїв і готовий підняти залізничні тарифи на додаткові 20 млрд грн на рік.